недела, 5 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСветскиот совет за злато очекува стабилна 2023-та

Светскиот совет за злато очекува стабилна 2023-та

Многуте предизвици што се очекуваат во 2023-та година нема материјално да влијаат на пазарот на злато. Се очекува да објави солиден настап. Ова е според прогнозата на Светскиот совет за злато, објави „The National News“.

Извештајот на трговското тело за изгледите за златото за 2023-та година вели дека интеракцијата помеѓу инфлацијата и интервенцијата на централната банка ќе биде клучна во новата година. Тој известува дека постои невообичаено ниво на неизвесност за очекувањата воопшто. Една од нив има врска со затегнувањето на централните банки повеќе од потребното – доколку има, тоа може да доведе до посериозен и поширок пад.

Централните банки, исто така, одеднаш го сменија курсот – запирање или менување на зголемувањата пред инфлацијата да се стави под контрола – што може да ја притисне глобалната економија поблиску до стагфлација. Историски гледано, златото позитивно реагираше на овие средини, забележува Светскиот совет за злато.

Оттаму посочуваат кои се главните предизвици. Тоа се геополитичката и економската несигурност што се зголемува ширум светот по воената офанзива на Русија против Украина и зголемената инфлација поради повисоките цени на суровините и прекините на синџирот на снабдување. Исто така, треба да се земе предвид намалената прогноза на Меѓународниот монетарен фонд за глобален раст за 2023-та година. Фондот ја задржа глобалната економска проценка за оваа година на 3,2%, но ја намали прогнозата за следната година на 2,7% за 0,2 процентни поени пониски од јулската прогноза.

Податоците од Светскиот совет за злато за третиот квартал од 2022-ра година покажаа посилна побарувачка од потрошувачите и централните банки, иако имаше значително намалување на побарувачката за инвестиции.

Тешка рецесија или стагфлација би го направиле сценариото значително потешко за акциите, со силно погодени приходите, но би обезбедиле поголема побарувачка за злато и долар, се вели во извештајот „Gold Outlook 2023“. Тој истакна дека иако акциите и корпоративните акции може да бидат силно погодени од рецесијата, златото може да обезбеди заштита „како што генерално добро функционира за време на рецесиите, давајќи позитивни приноси во пет од последните седум рецесии“.

Експертите коментираат и за помалку веројатното сценарио за „меко приземјување“ во кое се опоравуваат деловната доверба и трошењето. Тоа може да биде штетно за златото и да ги фаворизира ризичните средства, според извештајот.

Следната година може да се забележи пресврт на динамиката во 2022-ра година, што беше висока побарувачка за инвестиции на мало, но слаба институционална побарувачка.

„Се чини дека сегментот на инвеститори на мало е повеќе заинтересиран за инфлацијата отколку за институционалните инвеститори, со оглед на пониското ниво на пристап до заштита од инфлација. Нив ги интересира и нивото на цената. Дури и со нулта инфлација во 2023-та година, цените ќе останат високи и веројатно ќе влијаат на донесувањето одлуки на ниво на домаќинства“, се вели во извештајот.

Во годината што претстои вниманието ќе биде насочено и кон натамошното слабеење на американскиот долар и економскиот раст на Кина. И двете ќе го зголемат интересот за злато. Сепак, притисокот врз стоките поради забавената економија би можел да го повлече златото во првата половина на 2023-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП