недела, 5 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈААналитичар на Морган Стенли: Доаѓа лабава рецесија

Аналитичар на Морган Стенли: Доаѓа лабава рецесија

Глобалната економија веројатно ќе расте толку бавно во 2023 година што речиси сигурно ќе се чувствува како рецесија, вели еден угледен аналитичар.

„Глобалната економија забавува, а ризиците се надолу“, напиша главниот глобален економист на Морган Стенли, Сет Карпентер во новата белешка, додавајќи дека „ние сме на работ на лабаво дефинирана рецесија“.

И со оглед на општата природа на забавувањето, „разликата помеѓу рецесија и економија без рецесија ќе биде малку матна“, изјави Карпентер за Yahoo Finance Live.

Карпентер предвидува и дополнително забавување на потрошувачката и на пазарот на домување во САД. Во исто време, рече тој, растот во Европа и Кина во најдобар случај ќе биде измешан.

Економистот предвидува раст на глобалниот БДП од скудни 2,2% во 2023 година, со раст на БДП на САД од само 0,5%, еврозоната пад од 0,2% и потенцијален раст на Кина од 5% додека нејзината економија повторно се отвора по тешката пандемија на Ковид -19 протоколите.

Како дел од заладувањето на САД, Карпентер предвидува дека пазарот на труд ќе додава помалку од 100.000 работни места месечно, што е помалку од 200.000 месечно во 2022 година.

Тој не е единствениот кој предвидува економска пропаст во 2023 година.

Сити очекува еврозоната и Велика Британија да влезат во рецесија до крајот на оваа година. Според главниот економист Нејтан Шитс, САД ќе влезат во рецесија до средината на 2023 година бидејќи потрошувачите и бизнисите го чувствуваат целосното влијание на повисоките каматни стапки на Федералните резерви.

Во меѓувреме, BNP Paribas исто така зацрта тежок пат пред глобалната економија.

„Очекуваме растот на глобалниот БДП да опадне во 2023 година, предводен од рецесијата во САД и еврозоната, со раст под трендот во Кина и многу пазари во развој“, рече стратешкиот тим на БНП во својата белешка овој месец.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП