вторник, 6 јуни 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈААрсовска: „Слобода превоз“ и „Макекспрес“ наплаќале билети, тие пари не ги пријавувале...

Арсовска: „Слобода превоз“ и „Макекспрес“ наплаќале билети, тие пари не ги пријавувале и ги ставале во џеб

„Јавноста, сепак, мора да ги знае вистинските причини за привидот за наводен ‘хаос’ во сообраќајот, кој некој со намера го предизвикува, а таа намера денес ќе ја откриеме и разобличиме. Ќе се обидам системот на функционирање да го објаснам во најсимплифицирана форма“, рече денеска на прес-конференција градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска.

Таа посочи дека „ЈСП Скопје склучува договори со приватните превозници, во случајот ‘Макекспрес’ и ‘Слобода превоз’ врз основа на кој ЈСП има обврска на приватните превозници да им исплаќа по едно евро а сега по зголемување на дериватите по 1,5 евра по извозен километар. Оваа обврска месечно чини околу 24 милиони денари, но од оваа сума треба да се одбие сумата која приватните превозници ја оствариле од продажба на билети за возење“.

„Приватните превозници, согласно член 5 од нивниот договор, имаат обврска продадените билети да ги потврдат со фискална сметка, и да ги валидираат во интегрираниот систем со ЈСП Скопје. Кога ќе го направат тоа, од вкупната сума која ЈСП Скопје ја должи за извозен километар, се одбива сумата која од продадени билети ја оствариле приватните превозници. Жалам што ќе ги разочарам, но ниту јас, ниту градот Скопје, ниту ЈСП нема да бидеме сојузници во криминал кој траел од 2017 година“, посочи Арсовска.

Таа потенцира дека „’Слобода превоз’ и ‘Макекспрес’ наплаќале билети, тие пари не ги пријавувале и ги ставале в џеб, а потоа фактурирале и 400.000 евра од ЈСП Скопје секој месец. Оваа ‘шема’ трае цели пет години“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП