четврток, 8 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАФЕД: Ќе забави темпото на зголемување на каматите

ФЕД: Ќе забави темпото на зголемување на каматите

Претставниците на Федералните резерви на состанокот на почетокот на овој месец заклучија дека наскоро би било соодветно да се забави темпото на зголемување на каматните стапки, сигнализирајќи дека централната банка се приклонува кон намалување или зголемување за 50 базични поени во декември.

„Значајно мнозинство од учесниците сметаа дека забавувањето на темпото на раст веројатно ќе биде соодветно наскоро“, се вели во записникот од нивниот состанок од 1 до 2 ноември објавен во средата во Вашингтон, според Bloomberg Adria.

Во исто време, некои официјални лица заклучија дека „крајното ниво на стапката на федералните средства, што би било неопходно за постигнување на целите на комитетот, било нешто повисоко од претходно очекуваното“.

На претходниот состанок, официјалните претставници ја зголемија референтната стапка за 75 базични поени четврти пат по ред на 3,75 отсто до 4 отсто, продолжувајќи ја најагресивната кампања за заострување од 1980-тите за борба против инфлацијата.

Официјалните лица разговараа за ефектите од доцнењето во монетарната политика и ефектите врз економијата и инфлацијата, како и за тоа колку брзо кумулативното затегнување ќе почне да влијае на трошењето и вработувањето. Голем број претставници на ФЕД изјавија дека побавното темпо на зголемување на каматите ќе им овозможи на централните банкари да го проценат напредокот кон нивните цели.

„Несигурните заостанувања и големини поврзани со ефектите од мерките на монетарната политика врз економската активност и инфлацијата беа меѓу причините зошто ваквата проценка е важна“, се вели во записникот.

ФЕД во својата изјава за политиката рече дека стапките ќе продолжат да растат на „доволно рестриктивно“ ниво, земајќи го предвид кумулативното .

Претседавачот Џером Пауел по состанокот објасни дека стапките на крајот ќе бидат повисоки од очекувањата на официјалните лица кога ги претставија своите прогнози во септември, сигнализирајќи дека темпото на зголемувања ќе биде поумерено понатаму.

Оттогаш, неколку функционери го поддржаа преминот кон намалување на 50 базични поени кога ќе се состанат следниот месец. Инвеститорите гледаат на работите на ист начин, обложувајќи се дека стапките ќе достигнат врв околу пет проценти до средината на 2023 година, според фјучерсите.

Пауел има шанса да влијае на тие очекувања во говорот во Вашингтон закажан за 30 ноември.

Од состанокот во ноември, економските податоци покажаа умерен раст со одредени знаци на забавување на инфлацијата во услови на сѐ уште силна побарувачка за работна сила. Американските работодавци минатиот месец додадоа 261.000 работни места, а стапката на невработеност малку се зголеми на 3,7 отсто, иако таа останува многу ниска на историска основа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП