сабота, 28 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕве колкава е просечната плата во Германија и од што зависи

Еве колкава е просечната плата во Германија и од што зависи

Од 2022 година, вработените во Германија заработуваат просечна бруто плата од 50.700 евра годишно, пишува списанието Феникс.

Тоа се 4.225 евра бруто месечно со од околу 26 евра бруто на час.

Повеќето луѓе кои работат во системски релевантни професии (медицински сестри, пожарникари, медицински сестри) можат само да сонуваат за такви просечни примања, пишува магазинот.

Според истражувањето на stepstone.de, здравствените работници и негувателки во Германија имаат просечен годишен приход од само 34.200 евра. Со 40-часовна работна недела, што е реткост во овие професии, тоа е само 18 евра бруто на час.

Колкав е просечниот приход во Германија?

Речиси е невозможно да се зборува за просечната плата во Германија, бидејќи приходот многу зависи од сојузната држава, активноста и полот. На пример, лекар од Минхен ќе заработи повеќе од благајник од Лајпциг.

Влијанието на родовите разлики

Според извештајот stepstone.de од март 2022 година, жените во Германија сè уште имаат 18 отсто помал просечен приход од мажите.

Просечна плата по дејност

Вработените од осигурителниот и финансискиот сектор имаат највисока просечна плата во Германија од околу 5.762 евра бруто месечно. На долниот дел од спектарот се вработените во угостителството со просечна месечна бруто плата од 2.461 евро.

Плата од исток кон запад

Според податоците на Федералниот завод за статистика, вработените во источна Германија заработуваат во просек по 12.200 евра бруто годишно помалку од нивните западни соседи.

Дали постои средна вредност?

Секоја година, Сојузниот завод за статистика ги собира просечните плати на сите вработени во пензиското осигурување во Германија и го пресметува просечниот приход од тоа. Сепак, оваа пресметка е само делумно значајна, бидејќи овде се бројат само вработените со полно работно време – ова се нарекува аритметичка средина.

Според податоците на Сојузниот завод за статистика, просечната плата во Германија била 49.200 евра, а просечната месечна бруто плата 4.100 евра. За споредба, во 2022 година ќе заработуваат 125 евра бруто повеќе.

Која е „добра“ плата во Германија?

Како и со прашањето за реалната просечна плата во Германија, на ова прашање може да се одговори само во ограничен обем.

Со големи разлики во трошоците за живот во зависност од регионот и градот – Минхен, на пример, не може да се спореди со Касел – личните потреби се исто така голем проблем.

Дали работникот има деца? Дали изнајмува или поседува имот? Дали има долгови? Сите овие фактори мора да се земат предвид за реално да се одговори на прашањето.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП