четврток, 8 декември 2022
ПочетнаАВТОБИЗТрадиционалната рачна сопирачка заминува во историјата

Традиционалната рачна сопирачка заминува во историјата

Новите автомобили опремени со традиционалната рачна сопирачка, која им е добро позната на повеќето возачи, стануваат сè помалку. Ова го покажува истражувањето на сајтот „CarGurus“, кој има посветен дел поврзан со совети за возачите и сите други информации поврзани со автомобилите.

Статистиката покажува дека се повеќе производители се префрлаат на електронска рачна сопирачка. Во овој случај, посочени се податоци за Велика Британија, каде што во 2018-та година, околу 37% од новите автомобили на пазарот се понудени со традиционален уред. Во моментов, тие се 13%, а некои производители целосно ја напуштија оваа функција.

Такви се „BMW“ и „Peugeot“, додека само 1% од моделите на „Audi“ имаат механичка рачна сопирачка. „Opel“, пак, го намали за 40% бројот на понудени автомобили со ваков уред, а единствената марка која продолжува да се обложува само на него е „Abarth“.

Експертите посочуваат дека претстојната забрана за продажба на нови дизел автомобили ќе доведе до напуштање на механичката рачна сопирачка од сите производители. Оваа забрана ќе стапи на сила за сите земји на ЕУ, но некои од нив, вклучително и Велика Британија, ќе ја усвојат уште порано – веќе во 2030-та година.

Факт е дека рачната сопирачка е поевтина и при купување на автомобилот и при поправка. Таа нуди подобро тактилно чувство и прави специфичен шум кога ќе се повлече рачката, а исто така обезбедува поголема контрола врз автомобилот, а може да се користи и за „лебдење“ доколку возачот сака малку да се забавува.

Електронскиот уред има и свои предности – бара помал напор за работа и не треба да се прилагодува со текот на времето. Зафаќа помалку простор во внатрешноста и може да се користи како функција за задржување на рид, спречувајќи го возилото да се тркала на навалена површина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП