3 март, 2024
ПочетнаАВТОБИЗ„Golf“ нема да згасне, но ќе стане електричен!

„Golf“ нема да згасне, но ќе стане електричен!

Култниот „Volkswagen Golf“ која се продава со децении нема да исчезне, увери Томас Шефер – извршен директор на германскиот производител на автомобили.

На саемот во Лос Анџелес, шефот на компанијата изјави за „Autocar “дека „компанијата нема да го повлече името „Golf“ и моделот наместо тоа би можел да стане дел од „ID“ линијата на електрични возила“.

Сегашната осма генерација на „VW Golf“ треба да биде „пензионирана“ околу 2027-2028 година. Томас Шефер вели дека „Volkswagen ID 3“ и „EV ID Golf“ би можеле да коегзистираат. Се очекува „Volkswagen Golf“ да продолжи во деветтата генерација со електричен погон, во согласност со планот на компанијата да ги задржи историски значајните имиња на модели.

Стратегијата за именување идентификација ќе остане, рече Шефер, бидејќи веќе им е добро позната на купувачите и е поврзана со електричните „VW“ возила. Тој додава: „Не треба да ја поништиме личната карта. Имаме иконски модели како „Golf“ и „GTI“. Би било лудост да ги оставиме да умрат и исчезнат. Ќе се држиме до логиката на „ID“, но иконите модели ќе го носат своето име. Во никој случај нема да го напуштиме името „Golf““.

Шефер го посочи примерот на „Volkswagen ID Buzz“, тврдејќи дека моделите со „ID“ не треба секогаш да имаат број по нив – на пример „ID 3“, „ID 4“ итн. За таа цел, „VW“ би можел да има „ID Golf“.

Шефер јасно стави до знаење дека „Golf“ нема да биде замена за „Volkswagen ID 3“ и дека двата модели се сметаат за посебни автомобили во однос на големината и позиционирањето. Запрашан дали има простор и за двата, Шефер одговори потврдно. Тој додаде: „Моделот „ID 3“ никогаш не беше наследник на „Golf“, туку повеќе „Golf Plus“.

Неговите зборови се однесуваат на тековното прашање дали „VW“ би можел да има простор и за „Golf“ и за „ID 3“ во идниот опсег на чисто електрични возила и дали тие ќе се спојат во еден модел или не. „Golf“ ќе седи помеѓу претстојниот градски автомобил „ID 2“ и „ID 3“ во иднина, веројатно на врвот на архитектурата „SSP“ што треба да ја замени денешната „MEB EV“ платформа во наредните години.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП