сабота, 28 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАОтворени и затворени бизниси во ЕУ во 2020-та (ИНФОГРАФИК)

Отворени и затворени бизниси во ЕУ во 2020-та (ИНФОГРАФИК)

Уделот на новосоздадените бизниси во ЕУ се намали за 1,1 процентен поен во 2020-та година во споредба со предпандемијата во 2019-та година, достигнувајќи 8,9%.

Сепак, прелиминарните податоци за затворените бизниси покажуваат дека тие остануваат приближно на нивоата од претходната година – 7,6%. Ова е знак за извесна издржливост на европскиот бизнис за време на пандемијата Ковид-19, пренесува Еуростат.

Во 2020-та година, пандемијата на коронавирусот во голема мера го наруши деловното опкружување, првенствено поради привременото ограничување на некои сектори, поради што многумина не сакаа да започнат нови бизниси, додека постоечките бизниси се мачеа да опстанат.

Како одговор на тоа, владите воведоа привремени шеми за поддршка за да го неутрализираат влијанието на кризата. Ова може да ја објасни отпорноста на компаниите во овој период.

Односот на новосоздадените компании во 2020-та година многу варира меѓу земјите-членки на ЕУ – од 4,6% во Грција, 5,4% во Австрија, 6,5% во Италија до 12,2% во Португалија, 14,1% во Малта и 18,1% во Литванија.

Просечното вработување на нововработените во 2020-та година се движеше од 0,6 лица во Холандија до 2,1 лице во Грција, со просек во ЕУ од 1,2 нови вработувања. Во просек за ЕУ ​​во 2019-та година овој показател бил 1,3 лица.

Според прелиминарните бројки за затворање бизниси во 2020-та година, Ирска забележала најмалку затворања, со 1,6% од вкупните активни бизниси. Следуваат Белгија (3,2%), Франција (3,9%), Австрија (4,1%) и Малта (4,5%). Земјите со најмногу локални деловни банкротства се Литванија (20,8%), Бугарија (14,6%), Португалија (13%), Данска (12,2%) и Латвија (11,7%).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП