четврток, 8 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАРабота од дома, но само во работно време: Оние кои „работат кога...

Работа од дома, но само во работно време: Оние кои „работат кога сакаат“ се 30 отсто попродуктивни

Се повеќе компании прифаќаат работа на далечина, но норма е вработените да се достапни од 9 до 17 часот.

Како што пишува Bloomberg Adria, тој модел опстојува и покрај фактот што 94 отсто од канцелариските работници сакаат флексибилност кога работат, според новото истражување на Future Forum од Slack Technologies Inc., додека флексибилноста на локацијата е важна за 80 отсто од нив. Slack анкетираше повеќе од 10.000 работници во САД, Австралија, Франција, Германија, Јапонија и Велика Британија.

Асинхроното работно време – каде што вработените работат според свој распоред и не мора да бидат онлајн во исто време со нивните соработници – се ретки надвор од стартапите и технолошките компании. Иако работата на далечина нуди поголема флексибилност за распоредот отколку во канцеларија – дозволувајќи време за перење алишта или прошетка со кучето, на пример – многу луѓе сè уште чувствуваат притисок да имаат „зелена точка“ на софтверот на нивното работно место што покажува дека се онлајн и работат.

„Голем дел од тој вид на притисок доаѓа од лидерите и менаџерите кои се придржуваат до застарените норми на професионализам. Треба да имаме поширок контекст на разговор за професионалните норми и што значи да се биде добар вработен. Ние сме на почетокот на овој експеримент, кој ја доведува во прашање улогата на работата во нашите животи. Имаме долг пат да одиме“, рече ко-основачот на Future Forum, Шила Субраманијан.

Субраманијан рече дека кога разговара со директорите за флексибилноста на распоредот, тие честопати се откажуваат.

„Сепак, флексибилноста во распоредот не значи работа во сите часови од денот или дека вработените никогаш нема да се сретнат лично. Напротив, многу луѓе сакаат појасни граници кога од нив се очекува да одговорат на пораките. Организациите можат да создадат флексибилност внатре во рамки на кругот. Тие можат да ги прецизираат очекувањата“, рече Шила Субраманијан.

Future Forum предлага усвојување на „основно работно време“, во кое сите колеги се онлајн одреден временски период. Притоа, тимовите се согласуваат како ќе се изврши работата, а дигиталните алатки би можеле да послужат за транспарентно следење на напредокот.

Crunchbase Inc, софтверска фирма специјализирана за податоци за приватни компании, воведе основни работни часови кога го воведе работењето од дома минатата година. Бидејќи компанијата вработуваше работници во различни временски зони, одвојуваше време од 13 до 18 часот во Њујорк за состаноци и синхрона работа.

„За луѓето кои се навикнати на традиционалните распореди, може да потрае некое време за да се приспособат на фактот дека можеби нема да добијат моментални одговори надвор од основните работни часови“, рече Кели Шајб, директор за човечки ресурси во Crunchbase.

Вработените кои работат кога сакаат се 30 отсто попродуктивни

Според Future Forum, работниците кои имаат целосна флексибилност на распоредот се речиси 30 проценти попродуктивни од оние кои немаат можност да го променат распоредот. Флексибилноста на локацијата, за споредба, е поврзана со четири проценти зголемување на продуктивноста.

Вработените со флексибилен распоред велат дека можат подобро да се фокусираат и да забележат подобрен баланс помеѓу работата и животот. Шансите за барање нова работа во следната година се двојно поголеми кај работниците без флексибилност на распоредот во споредба со оние со умерена флексибилност на распоредот.

„Смената од девет до пет беше воведена од Хенри Форд во 1926 година во фабриката, и иако потеклото на практиката има малку заедничко со денешното дигитализирано работно место, таа е толку културно вкоренета во нашата економија и општествени животи што можеби нема смисла да се напушти целосно“, рече Алексија Камбон, директор за истражување на човечки ресурси во Gartner Inc.

Наместо тоа, таа се залага за отстапување од нормата на меѓусебни состаноци.

Сето тоа се сведува на потребата на вработените за автономија и доверба дека ќе ја завршат својата работа.

„Оние кои се во најдобра позиција да одлучат како треба да работат се самите поединци, бидејќи знаат што ги прави продуктивни“, рече Камбон.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП