1 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНе треба само да имате ПАРИ: Што треба да знае купувачот на...

Не треба само да имате ПАРИ: Што треба да знае купувачот на луксузни недвижности?

За разлика од пристапот на постарите генерации за започнување со мали вложувања и постепено зголемување, модерниот купувач кој првпат купува куќа има повеќе смелост за ризик и носи големи одлуки.

Без разлика на тоа, од клучно значење е да се анализира трендот на пазарот, да се истакнат вкусовите и преференциите, да се има буџет за непредвидени ситуации, да се прегледа локацијата на имотот и да се добијат сите потребни информации.

Како потенцијален купувач, анализирајте го трендот на пазарот

Златото не е единственото нешто што сјае. Сите сакаме да фотографираме фотографии кои што повеќе ги истакнуваат нашите добри карактеристики, а помалку нашите слабости. Фотогеничниот пристап кон имотот често не истакнува сè. Најважно за купувачот е да го посети имотот и да провери како изгледа во реалноста. Понекогаш агентите за недвижности ги менуваат фотографиите за да покажат поголеми простори, одличен внатрешен дизајн и карактеристики, што можеби не е случај во реални ситуации.

Покрај тоа, цените често се користат за да го наведат купувачот да купи имот. Се верува дека колку е повисока цената, толку е пософистициран имотот. Сепак, тоа не може да не биде така. Затоа е од суштинско значење да се споредат трендовите на пазарот, цените и фотографиите, пишува Entrepreneur.

Истакнете го вашиот вкус и преференции

Купувањето на луксузен дом бара значителна инвестиција. Дел од парите што треба да се инвестираат треба да одговараат на задоволување на вашите преференции – како сакате да изгледа вашиот дом. Важно е да му нагласите на вашиот агент за недвижнини кои карактеристики ви се најважни.

Направете резервен буџет

Без разлика како изгледа вашиот најпосакуван луксузен дом, тој можеби нема да ги вклучува сите карактеристики што можеби ќе ви бидат потребни. Клучот е да се издвојат некои непредвидени средства за да се покрие недостатокот. Средствата за вонредни состојби се исто така важни за покривање на дополнителни трошоци, кои честопати не ги посочува агентот при купувањето.

Погледнете ја локацијата на имотот

Купувањето дом е голема одлука и затоа бара внимание. Се препорачува да го запознаете вашето потенцијално соседство и да дознаете колку е безбедно. Исто така, важно е да проверите колку сте оддалечени од пазарот, училиштето, болницата и местата за рекреација. Инфраструктурата, пристапноста и одводот се исто така некои од виталните карактеристики што треба да ги земете предвид при изборот.

Дознајте какво е искуството на вашиот агент за недвижнини

Купувањето луксузен дом преку искусен агент за недвижнини ќе гарантира ефикасност на вашиот пат кон сопственоста на домот. Продавачот треба да биде внимателен за фините детали за точно специфицирање на карактеристиките што треба да ги има домот.

Искусен агент за недвижности би бил свесен за стандардните цени на становите, што ќе ви помогне да преговара за фер цена за вас. Сакате да купите куќа која ги исполнува стандардите за станбена изградба. Со купување на стан кој не ги исполнува прописите за изградба на станови, се изложувате на ризик од уривање. Неискусен продавач можеби нема да може да склучи обврзувачки договори со продавачот на зградата и ризикувате да го изгубите вашиот дом.

Направете темелна истрага на имотот

Побарајте анализа за да утврдите дека нема дефекти во куќата што би ве чинеле дополнително. Проверките на електричното поврзување се најважни бидејќи нивниот недостаток може да предизвика избувнување на пожар кој може да го уништи вашиот дом, што ќе доведе до финансиска загуба.

Потребна ви е и препорака од инженер за да разберете дали темелот на зградата е правилно изграден. Пукнатините во темелите или ѕидовите може да предизвикаат уривање на зградата. Пред да ја купите вашата луксузна куќа од соништата, би било неопходно да се уверите дека изградбата е во најдобар ред.

Исто така, треба да ја оцените безбедноста на областа каде што имате намера да го купите вашиот дом од соништата. Купувањето дом во област со висока инциденца на криминал би предизвикало да живеете во постојан страв.

Прегледот на вашиот агент за недвижнини е важен

Многу агенти се повеќе водени од нивниот профит отколку од давањето на нивните клиенти она што го сакаат. Затоа, купувачот на дом мора да го провери својот агент за недвижнини и неговите референци.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП