14 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСТО очекува растот на глобалната трговија да забави во 2023-та

СТО очекува растот на глобалната трговија да забави во 2023-та

Светската трговска организација (СТО) предвидува забавување на растот на глобалната трговија следната година бидејќи наглото зголемување на цените на енергијата и храната и зголемувањето на каматните стапки ја ограничуваат побарувачката за увоз.

Организацијата предупредува и на можна контракција на трговијата доколку ескалира војната во Украина, пренесува „Reuters“.

Организацијата со седиште во Женева очекува оваа година трговијата со стоки да порасне за 3,5%. Ова е за 0,5 п.п. повеќе од прогнозата од април (3%). За 2023-та година, сепак, СТО очекува трговијата да порасне за само 1%, во споредба со претходната прогноза од 3,4%.

СТО вели дека постои голема несигурност околу нејзините прогнози. Тој дава опсег на раст на трговијата од 2% до 4,9% за оваа година и -2,8% до 4,6% за 2023-та година.

„Сликата за 2023-та година е значително заматена“, рече на прес-конференција генералниот директор на СТО, Нгози Оконџо-Ивеала. Таа додава дека прогнозата за следната година може да се ревидира надолно.

„Ако војната во Украина ескалира, тоа ќе има огромно влијание“, додаде таа.

Временските настани што ги погодуваат регионите за производство на храна или околностите што доведуваат до оштетување на инфраструктурата за извоз на енергија може дополнително да влијаат на растот на трговијата, заедно со слабоста во Кина, каде што појавата на Ковид-19 продолжува да го нарушува производството.

Оконџо-Ивеала коментира дека на светот му треба поразновидна и помалку концентрирана база за производство на стоки и услуги што треба да го стимулира растот, да ја зголеми отпорноста и да промовира долгорочна стабилност на цените преку ублажување на изложеноста на екстремни временски настани и локални нарушувања.

Таа, исто така, предупредува на „примамливиот одговор“ да се прибегне кон трговски ограничувања.

„Ова само ќе ги продлабочи инфлаторните притисоци и ќе го намали животниот стандард и веројатно ќе не направи поранливи на кризата со која се бориме“, додаде таа.

Прогнозата на СТО не ги вклучува услугите, но Организацијата вели дека доаѓањата на туристите најверојатно ќе се намалат по тројно зголемување во првите седум месеци од 2022-ра година. резултат на побарувачката за ладење.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП