четврток, 8 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСо заем од 200 милијарди евра Германија ќе се справува со растот...

Со заем од 200 милијарди евра Германија ќе се справува со растот на цените на гасот

Германија се подготвува да позајми до 200 милијарди евра за да го финансира планот за ограничување на влијанието на зголемените трошоци за енергија врз нејзината економија, најголемата во Европа. Овој потег ризикува да ја задржи домашната потрошувачка висока во услови на претстојниот недостиг во оваа зима.

Администрацијата на канцеларот Олаф Шолц ќе прераспредели фонд формиран за да помогне да се неутрализира влијанието на пандемијата на коронавирусот и да се зајакне со дополнителни средства за ограничување на цените на природниот гас. Владата работи и на мерки за ограничување на трошоците за електрична енергија.

„Цените мора да се намалат. За да ја постигнеме таа цел, отвораме голем чадор“, рече Шолц на прес-конференција во Берлин.

Германија е особено ранлива на скокот на енергетските трошоци предизвикани од војната во Украина поради нејзината голема зависност од увозот на руски гас. Повисоките цени предизвикуваат компаниите да го намалат производството и да ја намалат куповната моќ на потрошувачите, но воздржаноста на цените може да ја одржи побарувачката висока.

Регулаторот на мрежата во земјата претходно предупреди дека домаќинствата и компаниите користеле премногу гас во изминатата недела поради падот на температурите и предупреди дека се потребни заштеди од најмалку 20% за да се спречи недостиг на ова гориво во текот на зимата.

Поради енергетската криза, германската економија најверојатно ќе се намали за 0,4 отсто следната година, предвидоа претходно четири од водечките истражувачки институти во земјата, намалувајќи ја нивната априлска проценка за раст од 3,1 отсто.

Владата ќе го користи својот таканаречен Фонд за економска стабилизација, кој не е дел од редовниот федерален буџет, за да ги надомести зголемените трошоци откако Русија ги намали испораките на гас како одговор на санкциите поради инвазијата на Украина.

„Експертскиот панел сега ќе ги разработи деталите за ограничувањето на цената“, рече Шолц.

Потегот е политички компромис откако контроверзниот данок на гас за потрошувачите не успеа поради загриженоста дека е премногу широко дефиниран и може да создаде правни проблеми откако владата презеде чекори за национализирање на „Uniper SE“, најголемиот снабдувач на руски гас во земјата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП