14 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕК со 565 милијарди евра ќе го реформира европскиот електроенергетски систем

ЕК со 565 милијарди евра ќе го реформира европскиот електроенергетски систем

Европската комисија (ЕК) ќе претстави план за дигитализирање на својата енергетска мрежа додека се обидува да го поттикне ширењето на обновливата енергија за да ја намали нејзината зависност од руските горива, пишува „Bloomberg“.

Акцискиот план за дигитализирање на енергетскиот систем, што ќе го претстави ЕК следната недела, ќе бара инвестиција од 565 милијарди евра во инфраструктурата до крајот на деценијата за да ги постигне своите зелени планови и да ја прекине нејзината зависност од Русија, покажува нацрт-документот виден од „Bloomberg News“.

Според предлогот, блокот сака да го поттикне споделувањето на податоци за користењето електрична енергија од 2024-та година за да помогне во зголемувањето на флексибилноста на енергетските пазари во регионот, на пример со дозволување на соларните панели и електричните возила да ја враќаат енергијата во мрежата.

Регионот мора да инсталира соларни панели на покривите на сите комерцијални и јавни згради до 2027-ма година и на сите нови станбени згради до 2029-та година, како и возила со нулта емисија до 2030-та година.

„Руската инвазија на Украина и сегашните високи цени на енергијата само ја зајакнуваат потребата и брзината да се осигура дека ЕУ ќе ја зголеми независноста од рускиот увоз на фосилни горива и нејзиниот стратешки суверенитет и безбедност преку создавање на дигитален енергетски систем“, се вели во извештајот.

Во услови на затегнување на снабдувањето со гас од Русија и прекин на електраните кои дополнително го намалуваат снабдувањето, цените на енергијата на големо скокнаа на повеќе од 10 пати од сезонскиот просек во последните пет години.

Планот ќе биде следниот во низата мерки што ЕУ ги воведува за да се оддалечи од рускиот гас и да ја забрза транзицијата кон обновлива енергија. Како што расте побарувачката за енергија во регионот, ќе биде потребна поодржлива енергетска мрежа за да и се овозможи на Унијата да се прилагоди на технологиите на сончева и ветерна енергија кои може да се разликуваат во зависност од климата, а во исто време да ја насочи електричната енергија таму каде што е најпотребно.

Комисијата ќе го објави документот на 28-ми септември со детали за чекорите за тоа како да се намали нестабилноста и да се зголеми обемот на тргување на енергетските пазари, откако растот на цените доведе до зголемен колатерал како додаток на мерките што блокот може да ги преземе за намалување на цените на енергијата, горивата, велат европските дипломати.

На 30-ти септември министрите за енергетика треба да разговараат за предлозите за неочекуван данок за евтините производители на електрична енергија и за намалување на побарувачката за електрична енергија, особено за време на шпицот.

До март, ЕУ ќе формира група чија задача е да го поттикне споделувањето на енергетските податоци меѓу земјите-членки и компаниите. Блокот, исто така, ќе ги поддржи операторите на системот за пренос да создадат „дигитален близнак“ на електричната мрежа што ќе помогне да се зголеми нејзината ефикасност.

За да ја заштити мрежата од ризици за сајбер безбедноста, Комисијата ќе предложи регулативи кои ќе се однесуваат на заканата за инфраструктурата за водород и гас, иако не е даден конкретен распоред.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП