вторник, 27 септември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАШвајцарија стави крај на негативните каматни стапки во Европа

Швајцарија стави крај на негативните каматни стапки во Европа

Швајцарската централна банка ги исполни очекувањата и ги зголеми каматните стапки за 75 базични поени (бп) во четвртокот, по примерот на Европската централна банка (ЕЦБ), со што индикаторот достигна 0,5%, се вели во соопштението на веб-страницата на одделот.

Овој потег стави крај на деценискиот експеримент на Европа со негативни каматни стапки.

„Со зголемувањето, банката се бори против обновениот раст на инфлаторните притисоци и ширењето на инфлацијата меѓу стоките и услугите, кои досега не беа толку силно погодени“, напиша регулаторот во соопштението на својата веб-страница, додавајќи дека „тоа не може да се исклучи можноста дека ќе биде неопходно дополнително зголемување на стапките“.

Инфлацијата во Швајцарија последен пат достигна 3,5% во август, а главните двигатели се повисоките цени на енергијата и храната.

Централната банка ги ажурираше прогнозите за инфлацијата, направени со претпоставка дека каматната стапка ќе биде 0,5% во текот на целиот прогнозиран хоризонт. Така, за 2022-ра година се предвидува просечна годишна инфлација од 3%, за 2023-та година ќе изнесува 2,4%, а за 2024-та година – 1,7 отсто.

„Без денешната одлука за монетарната политика, прогнозите за инфлација ќе беа значително повисоки“, велат од регулаторот.

Економскиот раст во Швајцарија се очекува да биде околу 2% во 2022-ра година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП