петок, 31 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАГи информирале корисниците дека од ноември ќе престанат со снабдување со природен...

Ги информирале корисниците дека од ноември ќе престанат со снабдување со природен гас

Доколку одлучат да престанат со работа, тоа ќе го прават постепено и навреме ќе ги известат клиентите за нивната намера да им дадат доволно време да ги променат добавувачите.

Одредени компании во Словенија, како што се „Домплан“ во Крањ и „Комунала“ во Велењ, ќе престанат да снабдуваат природен гас поради високите цени на берзата и општите трошоци. Во средината на август, Владата ја објави Уредбата за утврдување на цените на гасот од гасниот систем, со кој се ограничуваат цените.

Во меѓувреме, добавувачите на природен гас ги усогласија цените со владината регулатива, според која цената на киловат час природен гас може да биде најмногу 0,073 евра. Крањската компанија „Домплан“ на крајот на минатата недела ги извести своите корисници дека од ноември ќе престане со снабдување со природен гас и ќе го откаже договорот за снабдување на сите свои корисници, пишува Дневник.

Компанијата останува оператор на системот за дистрибуција на природен гас во областа Крањ, Накла и Шенчур. Домплан е мал приватен снабдувач кој снабдува природен гас од 1992 година.

„Врз основа на финансиската анализа, менаџментот на компанијата проценува дека не може да ризикува поради регулација на цените“, објасни Саша Крч, директор на „Домплан“, додавајќи дека тоа е поврзано со развојот на енергетската криза и недефинираната ситуација во однос на обесштетувањето на добавувачите.

Уште во август, од слични причини, комуналното претпријатие Велење најави прекин на испораката на природен гас од 1 октомври, а за ова размислува и Енергетика Целје, доколку државата не ја покрие загубата на приходи поради ценовните ограничувања.

Како што изјави Енергетика Целје за агенцијата СТА, една од можностите е да се откаже од активностите за снабдување со гас. Доколку одлучат да престанат со работа, тоа ќе го прават постепено и навреме ќе ги известат клиентите за нивната намера да им дадат доволно време да ги променат добавувачите.

Наведоа и дека согласно Законот за контрола на цените очекуваат Владата да определи соодветен надомест бидејќи со оваа мерка ќе им нанесе значителна штета. Клучно е, сепак, обештетувањето да стигне навреме, бидејќи во спротивно со почетокот на грејната сезона ќе се соочат со многу лош деловен резултат и големи проблеми со ликвидноста, пренесува Пословни дневник.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП