понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕАрхеолозите во Грузија пронајдоа заб стар 1,8 милиони години

Археолозите во Грузија пронајдоа заб стар 1,8 милиони години

Археолозите во Грузија пронајдоа заб стар 1,8 милиони години кој припаѓа на видот на првиот хомо еректус, што ја зајакнува теоријата на научниците дека првите праисториски населби во Европа постоеле во тој регион, каде што пристигнал од Африка.

Забот е пронајден во близина на селото Орозмани, на околу стотина километри југоисточно од грузискиот главен град Тбилиси, во близина на локацијата Дманиси, каде кон крајот на 1990-тите и почетокот на 2000-тите биле пронајдени човечки черепи стари 1,8 милиони години.

Локалитетот Дманиси е најстарото такво откритие надвор од Африка и го промени научното разбирање за раната човечка еволуција и човечката миграција.

Најновото откритие, пронајдено на локација оддалечена 20 километри, дава дополнителен доказ дека планинскиот регион на јужен Кавказ веројатно ќе биде едно од првите места каде што се населиле човечките заедници по миграцијата од Африка, велат експертите.

„Орозмани и Дманиси се центар на најстарата човечка населба, раниот хомо еректус, во светот надвор од Африка“, објави во четвртокот Националниот центар за археолошки истражувања и праисторија во Грузија, откако беше пронајден забот.

Георги Биџинашвили, шеф на научната археолошка група, смета дека забот му припаѓал на „роднина“ на Зезва и Мзија, па така се именувани два комплетни фосилизирани черепи, стари 1,8 милиони години, пронајдени на локалитетот Дманиси.

„Важноста на ова откритие, кое потврдува дека луѓето ја напуштиле Африка пред 1,8 милиони години, е голема. Ја зацементира Грузија како навистина важно место за палеоантропологијата и човечката историја воопшто“, вели британскиот студент по археологија, кој прв го ископал забот на локалитетот Орозмани.

Најстариот човечки фосил во светот се проценува дека е стар 2,8 милиони години и е дел од вилицата пронајдена на тлото на денешна Етиопија.

Научниците веруваат дека раните луѓе, хомо еректус, кои биле ловци-собирачи, веројатно тргнале од Африка пред околу два милиони години.

Античка алатка датирана пред 2,1 милион години е пронајдена во денешна Кина, но само во Грузија се пронајдени останки од првиот хомо еректус надвор од Африка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП