24 февруари, 2024
ПочетнаКАРИЕРАЗошто е сега е вистинското време да станете програмер?

Зошто е сега е вистинското време да станете програмер?

Со порастот на побарувачката за дигитални решенија, дојде до промена во начинот на функционирање на општеството. Следствено, постои голема побарувачка за талентирани технолошки професионалци ширум светот кои ќе ги креираат овие решенија.

Компаниите од сите големини, од стартапи до големи корпорации, сега бараат талентирани програмери кои ќе им помогнат да растат. Практично секоја индустрија има потреба од свој тип на софтвер и луѓе кои можат да го креираат според нивните спецификации. Како што трендот на дигитализација е во пораст, потребата за програмери ќе расте уште повеќе.

За да се одговори на ова барање, многу Академии нудат програми за ИТ обука, каде што учесниците ќе ги стекнат соодветните знаења и вештини за да ја започнат својата кариера во ИТ. Значи, ако барате кариера која има добри долгорочни перспективи, програмирањето е идеална опција.

Платите на програмерите се до три пати повисоки од просечната плата во другите сектори

Работата програмер е добро платена работа и во светот и кај нас. На светот му требаат многу програмери во различни индустрии, потребни се програмери за развој на апликации, веб развој, наука за податоци, а со порастот на дигитализацијата, овој тренд само продолжува да расте.

Според едно истражување, заклучено е дека платите на кандидатите за ИТ се до три пати повисоки од просечната плата во другите сектори и дека просечната плата во ИТ индустријата е над 1.500 евра. Ако станете добри во програмирање, светот е полн со можности за вас.

Работата како програмер е предизвикувачка и наградувачка опција за кариера

Откако ќе станете програмер, на располагање ви се различни опции за кариера. На пример, можете да одлучите да работите или како хонорарец или во поголема компанија. Оваа опција ви овозможува да изберете работна средина и начин на живот што одговара на вашите барања. Исто така, уште еден важен пример е можноста за работа од дома, што е сè поважно за кандидатите. Бидејќи речиси целата работа се врши на компјутер, можете да работите од која било локација, бидејќи многу позиции дозволуваат далечинско работење.

Компетентните програмери не само што играат витална улога во компанијата во која работат, туку имаат и огромна можност да влијаат на светот во кој живееме. Технологијата драстично го промени начинот на кој луѓето комуницираат, патуваат и ги извршуваат секојдневните задачи. Во овој случај, програмерите прават разлика со решавање на проблеми со технологијата и доставување на тие решенија доживотно, на начин кој е од корист на општеството како целина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП