сабота, 1 април 2023
ПочетнаАВТОБИЗ„Volkswagen“ има цел: Најголем производител на електрични возила

„Volkswagen“ има цел: Најголем производител на електрични возила

Оливер Блуме, главниот извршен директор на „Porsche“ и сега нов извршен директор на „Volkswagen“ откако Херберт Дис беше принуден да се повлече, најави дека сака да го задржи сегашниот пат на производителот на автомобили кон електрификација и, каде што е можно, да го забрза темпото.

Новиот шеф на „VW“ истакна дека производителот на автомобили ќе треба да го најде вистинското темпо за да направи транзиција кон електрични возила за да направи сè што е можно поодржливо, а исто така да не изгуби компанијата премногу пари во процесот.

Според „Reuters“, за време на неодамнешниот состанок на врвните глобални менаџери на „VW“ во Лисабон, Блуме рече: „Јас сум љубител на е-мобилноста и стојам на тој пат… Ќе го одржиме сегашното темпо и, каде што е можно, ќе го зголемиме“.

Извештајот од јуни сугерира дека „Volkswagen“ ќе го надмине „Tesla“ во продажбата на електрични возила во следните 18 месеци. Со очекуваната продажба на електрични возила во 2022-ра година од околу 800.000 единици, проследена со 1,3 милиони во 2023-та година, „VW“ дефинитивно ќе го намали јазот помеѓу „VW“ и „Tesla“, што пак предвидува 50 отсто годишен раст на бројот на испорачани возила во 2022-ра година.

Со други зборови, „Tesla“ очекува да продаде 1,5 милиони електрични возила во оваа година, речиси двојно повеќе од „VW“, а доколку задржи слична стапка на раст во 2023-та година, тогаш лесно би требало да продаде повеќе од 2 милиони возила следната година. Американскиот производител на автомобили гради фабрики ширум светот и не планира да престане во скоро време, иако според Херберт Дис, изградбата на толку многу нови фабрики всушност ќе ја ослаби американската компанија.

„Volkswagen“ сè уште работи подобро од повеќето производители кога станува збор за адаптација на својот бизнис модел за да ја прифати транзицијата кон електрични возила побрзо од ривалите, а доказ за тоа не е само бројот на продадени возила, туку и фактот дека производителот е во состојба да остварува профит со продажба на големи количини електрични возила.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП