понеделник, 28 ноември 2022
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕЗа ова место велат дека е „совршена држава“: Тука владеат хармонијата и...

За ова место велат дека е „совршена држава“: Тука владеат хармонијата и природните закони

На самиот југ на Индија има посебен град, односно држава. Функционира целосно автономно од мајката Индија, како држава во држава, а тоа не го издвојува од остатокот од светот. За Ауровил, како што се нарекува, се вели дека е сосема совршена држава, место каде што нема поделба, место каде што се е во хармонија и во согласност со природните закони.

Ауровил се наоѓа на југот на Индија, во регионот Тамил Наду. Основан е како автономен град-држава, место каде сè функционира во совршен ред, и во однос на политиката, религијата и образованието. Ауровил е основан во 1968 година со само една цел, тоа е место каде мажите и жените, без разлика на која било верска или национална припадност, можат да живеат во мир, напредок и хармонија. Ауровил е градот на иднината и хармонијата.

Во градот живеат околу 3.000 жители, а тој пред се е вистинско утописко место кое им овозможува на луѓето од сите полови, професии, религии и нации да живеат во мир и хармонија. УНЕСКО ја прогласи населбата за меѓународен град, а во неа моментално живеат луѓе од над 50 земји во светот.

Во самиот град нема пари, се користи некаква картичка, а градот го контролираат и управуваат комитети составени од жители. Нема криминал во градот, нема автомобили, нема класни поделби меѓу луѓето. Градот е речиси целосно независен и самоодржлив. Жителите сами одгледуваат овошје и зеленчук, произведуваат сопствено млеко и повеќето прехранбени производи.

Ауровил е создаден како одговор на постојано присутниот тренд на поделеност во општеството, пренаселеноста и се посериозното загадување на планетата. Основната идеја е дека треба да има населба на планетата која би била независна. Жителите би ги поставиле правилата, ослободени од сите оптоварувања што ги кочи денешното општество. Ауровил е единствена населба во светот, град кој гледа кон иднината и град кој се грижи за својот сосед. Засега успеваат, а овој модел би можел да се примени во целиот свет, како град каде иднината навистина постои.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП