вторник, 12 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСтив Џобс имаше брилијантен метод од 3 чекори за решавање проблеми

Стив Џобс имаше брилијантен метод од 3 чекори за решавање проблеми

Проблемите се нешто со кое вработените, но и врвните менаџери се соочуваат секој ден на работа. Многумина не знаат како да најдат начин да си ги решат проблемите, па со собирање и криење очекуваат дека сами ќе се решат. А нема.

Една од најуспешните компании во светот, Apple, има свој метод со кој нивните вработени ги решаваат проблемите кои ги имаат на работа. За волја на вистината, овој метод би можел да се примени и во приватниот живот.

Методот го смислил Стив Џобс, а Apple ефективно бара од вработените да го применат во трите чекори на Стив Џобс за да најдат одговори на тешки прашања.

Со охрабрување на вработените да прават повеќе паузи и да работат помалку, Apple не само што помага да се намали исцрпеноста, туку и ја зголемува продуктивноста и иновативноста. Со други зборови, ги охрабрува вработените да работат попаметно, а не понапорно.

Ова е нешто што многумина „кубурат“ – но не и Стив Џобс, основачот на Apple, кој беше мајстор во ова. Овој став му овозможи да најде инспирација и да биде исклучително иновативен, што придонесе за неговиот голем успех. И најдобриот дел е што секој може да го користи овој метод.

Еве го методот во три чекори за решавање на проблемите на Стив Џобс.

Чекор 1. Одзумирајте

Тешките проблеми содржат решенија кои тешко се наоѓаат. Додека многумина се обидуваат прецизно да го лоцираат решението, наместо тоа треба да го „одзумирате“ проблемот за да ја видите поголемата слика. Ова ефикасно ви овозможува да идентификувате што точно барате. За да го направите ова, бидете свесни што сакате да откриете или постигнете. Излезете од доменот на она што е моментално можно и наместо тоа размислете што би можело да биде возможно.

На пример, Џобс знаеше дека неговата технологија ќе биде одлична уште пред да постои производот. Толку многу што кога беше отворена првата продавница на Apple во 2001 година, Џобс рече дека нејзината функција не е да „продава компјутери“, туку да „збогатува животи“.

Чекор 2. Фокусирајте се

Откако ќе знаете што барате, дајте си време да размислите длабоко и да ги соберете фактите. Ова е местото каде што се фокусирате на она што сакате да го постигнете и неуморно работете кон тоа – нешто за што Џобс беше експерт. Тој беше познат по тоа што покажуваше интензивен и опсесивен фокус, и токму оваа способност го направи толку ефикасен во мотивирањето на вработените.

На пример, Алберт Ајнштајн еднаш рекол: „Ако имав еден час да решам проблем, би потрошил 55 минути размислувајќи за проблемот и 5 минути размислувајќи за решенијата“. Од друга страна, претприемачот и филантроп Тони Робинс го тврди спротивното и вели: „Лидерите трошат 5 проценти од своето време на проблемот и 95 проценти од своето време на решението“.

Чекор 3. Направете пауза

Кога ќе откриете дека почнувате да одите во круг и не напредувате на патот кон наоѓање решение, направете пауза. Одете на прошетка. Одделени. Како што еднаш рече Стив Џобс: не можете да ги поврзете работите гледајќи напред – туку само гледајки наназад.

Кога се оддалечуваме од нешто, често добиваме јасност и креативност. Значи, правењето паузи има далеку поголеми придобивки од постојаната работа и замор, а води и до критичко размислување, решавање проблеми и иновации. На пример, според Scientific American, научникот Томас Едисон би дремел доколку не може да реши сложено прашање или равенка. Тогаш ќе го најдеше одговорот што го бараше. Ова е причината зошто луѓето често ги добиваат своите најдобри идеи додека вршат секојдневни активности како возење, пешачење или туширање.

Понекогаш мора да го напуштите вашето биро за да се приближите до одговорот – една од стратегиите на Џобс за поттикнување на креативноста.

Една од причините зошто Џобс ги сакаше пешачките состаноци не беше само затоа што таквите состаноци му помогнаа да најде одговори, туку им помогнаа и на неговите соработници да се извлечат од нивните клупи за да најдат одговори.

Овие методи за решавање проблеми би можеле да бидат клучни, а на вас е да ги испробате и да видите дали функционираат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП