3 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНедостигот на работна сила во Јапонија ги натера фирмите да ги зголемат...

Недостигот на работна сила во Јапонија ги натера фирмите да ги зголемат платите

Се поголем број големи јапонски компании ги зголемуваат платите за да привлечат работници и да се справат со хроничното недоволно вработени по децении стагнација на платите поради дефлацијата, покажа денешното истражување на Ројтерс.

Сепак, корпоративното истражување на британската агенција открива дека зголемувањето на платите сè уште не е примарна тактика на компаниите, туку дигитализацијата, за која велат дека е најпопуларна од многуте мерки што ги користат за справување со кризата со работната сила.

Јапонските бизниси вообичаено избегнуваат да ги зголемат платите бидејќи децениската дефлација го отежнува префрлањето на повисоките трошоци на потрошувачите. Тоа сега може да се промени, бидејќи двојниот удар на растот на цените на суровините и послабиот јен ги зголемуваат трошоците и вршат поголем притисок врз работниците.

Истражувањето, спроведено меѓу 495 големи нефинансиски компании од 2 до 12 август, укажува на зголемена подготвеност на компаниите да понудат повисоки плати.

За зголемување на платите или почетните плати се изјаснија 44 отсто од испитаниците како една од тактиките што ќе ги спроведат, во споредба со само 25 отсто од компаниите кои рекоа дека ќе ги зголемат платите во корпоративното истражување во 2017 година.

Дури 59 отсто од учесниците во истражувањето ја избрале дигитализацијата како една од клучните мерки за решавање на проблемот со недостигот на работна сила.

Повеќето компании, 54 отсто, рекле дека се соочуваат со работна криза, а недостатокот е најизразен кај непроизводствените фирми, од кои 59 отсто рекле дека немаат кадар.

Меѓу мерките за кои компаниите се залагаат за ублажување на проблемот со недостигот на работна сила се и подобрувањето на работната средина, вработување преку целата година и одложувањето на пензионирањето за да се поттикнат постарите луѓе да работат до подоцна во животот.

Стареењето на населението во Јапонија и намалената работна сила, која со години ја измачува третата по големина светска економија, служеше како предупредување за другите напредни економии, вклучително и Европа, кои сега се соочуваат со истиот проблем.

Јапонските креатори на политиката не сакаат да одобрат поголема имиграција.

Вкупно 19 отсто од фирмите рекле дека сега вработуваат странски работници, во споредба со 13 отсто во истражувањето од 2017 година, според Ројтерс.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП