сабота, 28 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАРабота од дома: Дали можете да напредувате ако не сте „присутни“?

Работа од дома: Дали можете да напредувате ако не сте „присутни“?

Има многу причини зошто и мажите и жените ја сакаат работата на далечина, што стана норма за време на пандемијата.

За многумина – сè уште е силно, додека добар дел од работниците се враќаат во своите канцеларии. Од една страна, работниците сакале да работат во удобноста на своите домови, иако тој начин на работа изгледа повеќе им одговара на посилниот пол.

Колку што жените го сакаат фактот што не мораат да патуваат на работа или да се подготвуваат рано наутро, секој ден, исто така има и недостатоци во работата на далечина. Вистина е дека вработените мајки можеби ќе можат подобро да се организираат, а некои дури рекоа дека не се чувствуваат удобно да работат со мажи доколку се бремени, но …

Обемните податоци од истражувањето, како и стотиците интервјуа спроведени од репортерката на Блумберг, Ен Хелен Петерсен во последните две години, откриваат дека некои мајки, кои работат во индустрии во кои доминираат мажи, како што се финансиите или правото, чувствуваат притисок да бидат почесто во канцеларија.

Жените чиј колектив на работното место е речиси целосно од понежниот пол, велат дека за нив притисокот да бидат во канцеларија не доаѓа од менаџерот, па дури и од генералниот директор, туку од одборот каде што има работници кои веќе имаат возрасни деца.

Но, генерално, ако една компанија нуди флексибилна работа, жените ја прифаќаат. Едно истражување од 2021 година покажа дека 60% од жените велат дека ако нивната компанија се обиде да ги принуди да се вратат во канцеларија со полно работно време, тие ќе бараат работа на друго место.

Но, управувањето со времето не е единствениот проблем. Многу жени мораа да ги променат своите работни навики во 2020 и 2021 година, за дополнително да се грижат за семејството. Освен факторот „жонглирање“ помеѓу домашните и деловните обврски, односно средбите преку Зум, некои жени заработувале помалку затоа што работеле со скратено работно време.

Во тој контекст, Блумберг зема и просечен пример: родители со две деца, додавајќи дека мажот заработува повеќе од жената, а не морал двапати да го напушта работното место поради породилно отсуство. Ситуацијата во која жените заработуваат повеќе од нивните партнери е присутна во 25% од хетеросексуалните омажени домаќинства, но тешко е да се дојде до точни бројки, бидејќи многумина не ги откриваат своите реални плати.

Работата дополнително се комплицира кога станува збор за флексибилноста, која многу мажи не ја прифаќаат – дури и кога е достапна. Сè уште нема веродостојни податоци за тоа кој се вратил во канцеларија, но еве што направило истражувањето на 10.000 работници минатата година: 60% од мајките сакаат да работат од далечина – три до пет дена во неделата, наспроти 50% од татковците.

Без разлика на тоа колку сте посветени на работата, сепак постои верување дека оној кој не е присутен – не може (толку лесно) да напредува во кариерата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП