сабота, 1 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАРударењето биткоини повторно е профитабилно

Рударењето биткоини повторно е профитабилно

Индустријата за рударење биткоини претрпе огромни финансиски турбуленции оваа година, бидејќи долготрајниот “мечкин” пазар директно влијаеше на нивната заработка деноминирана во долари.

Сепак, рударите кои го „преживеаја“ денот со најниски приходи во годината, 13 јуни, забележаа раст на приходите од рударењето за 68,63 отсто за еден месец.

Во текот на годината, приходите од рударење на биткоин паднаа поради мноштво фактори поврзани со расположението на инвеститорите – поттикнати од тензиите поради падот на пазарот, колапсот на екосистемот и инвестициите со загуба. Екосистемот на биткоинот се врати според голем број детерминанти, вклучувајќи ги и приходите од рударите во долари, тешкотијата на мрежата и распространетоста.

Податоците од blockchain.com потврдуваат дека приходите од рударењето биткоини скокнале за речиси 69 проценти за само еден месец – од 13,928 милиони долари на 13 јули на 23,488 милиони долари на 12 август. Значителниот пораст на овие приходи уверува дека ископувањето биткоин е остварлив бизнис и покрај високите оперативни трошоци. Дополнително, пониските цени на графичкиот процесор им овозможија на рударите на BTC да ја прошират својата инфраструктура во обид да ги ископаат последните два милиони.

Заедно со приходите од рударењето, хаш-стапката на биткоин се зголеми за повеќе од 10 отсто во текот на изминатиот месец, зголемувајќи ја отпорноста на мрежата на напади со двојно трошење. Сепак, како резултат на тоа, тешкотијата на мрежата – мерка за тоа колку е тешко да се ископува нов BTC блок – се зголеми за прв пат од јуни.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП