вторник, 27 септември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАШвајцарија не стравува од рецесија

Швајцарија не стравува од рецесија

Швајцарија не очекува да влезе во рецесија оваа година и покрај глобалната криза предизвикана од војната во Украина и нарушувањето на снабдувањето со енергија во светот.

Главниот економист во швајцарската влада Ерик Шајдегер изјави дека швајцарската економија оди добро и дека не се очекува рецесија.

„Во нашето најлошо сценарио, нула раст на рецесијата може да се очекува само во 2023-та година, со стапка од само два проценти“, вели Шајдегер.

И покрај заканата од недостиг на електрична енергија и ефектите од војната во Украина, Шајдегер не гледа сериозна економска криза која се движи кон Швајцарија.

„Во моментов, ситуацијата во економијата е сè уште добра. Показателите дури покажуваат дека економијата, по избувнувањето на војната во Украина, се развива подобро. Мерките за економска поддршка, како што се општите бенефиции или даночните олеснувања, не се ниту неопходни ниту корисни во моментов“, додаде тој.

Шајдегер, исто така, рече дека швајцарската економија е помалку чувствителна на високите цени на енергијата од другите европски земји, бидејќи гасот сочинува само пет проценти од нивната вкупна потрошувачка на енергија.

Тој рече дека владата ќе разговара за можните мерки за ограничување на високите цени на енергијата во наредните недели, што би можело да вклучи намалување на премиите за здравствено осигурување за домаќинствата со ниски приходи.

За инфлацијата, тој рече дека Швајцарија е „остров на блаженството“ во споредба со САД и дека инфлацијата најверојатно ќе падне пред крајот на годината.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП