четврток, 18 август 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАИстражувањето за количината на пари потребни за идеален живот покажа интересни резултати

Истражувањето за количината на пари потребни за идеален живот покажа интересни резултати

Како би одговориле на прашањето, колку пари ви се потребни за да живеете идеален живот и да бидете среќни? Одговорите би се разликувале во зависност од личноста – иако е јасно дека не можеме да живееме без пари, јасно е и дека среќата не се состои од пари и дека не се среќни сите богати луѓе.

Иако луѓето можат да одговорат на тоа прашање со различни бројки, со повеќе пари, начинот на живот на луѓето веројатно ќе се промени, како и нивните апетити, бидејќи ќе им се отворат некои нови можности за трошење за кои досега не размислувале, па навистина е тешко да се даде конкретен одговор.

Сепак, за да видат како луѓето „дишат“ околу количината на пари што им е потребна за удобен живот, научниците спроведоа истражување во кое учествуваа околу осум илјади луѓе од различни земји. Одговорите што ги добиле научниците се интересни и, како и во некои претходни студии, се покажа дека повеќето луѓе, доколку имаат можност да добијат некое богатство, не би сакале да бидат во кожата на мултимилијардерите како Илон Маск или Џеф Безос.

Прво, испитаниците морале да го замислат својот апсолутно идеален живот во кој се исполнети сите нивни материјални потреби. После тоа морале да одговорат на прашањето колку пари, доколку добијат на лотарија, би биле доволни за да бидат финансиски независни до крајот на животот. Во истражувањето им биле понудени различни одговори – од 10 илјади долари до 100 милијарди долари.

Во повеќето земји, испитаниците не ги интересирала најголемата сума на пари – во зависност од државата, интересни се 100 милијарди долари од 8 до 39 отсто од испитаниците. Повеќето од нив би биле задоволни со 10 милиони долари, додека во некои земји повеќето луѓе се задоволни со 1 милион долари, како што се луѓето во Индија и Русија.

Како што објасни психологот Пол Бејн од Универзитетот во Бат, кој беше еден од водачите на истражувањето, се покажа дека помладите сакаат повеќе пари, особено во развиените земји, додека највисоките бројки се интересни за луѓето кои живеат во земји со висока толеранција за нееднаквост.

Како што нагласуваат на страницата Inc., првиот чекор кон финансиската слобода не е да заработите повеќе или да ги намалите трошоците, туку да знаете колку е доволно за да живеете удобно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП