21 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈА„Бундесбанк“: Дигиталното евро ќе го зајакне суверенитетот на Европа

„Бундесбанк“: Дигиталното евро ќе го зајакне суверенитетот на Европа

Членот на Извршниот одбор на „Бундесбанк“, Буркхард Балц го гледа дигиталното евро како европски проект за иднината со перспективи. Тоа може да го зајакне европскиот суверенитет во платниот промет, рече Балц во говорот на Либералната тркалезна маса во понеделникот во Франкфурт.

На пример, во областа на интернет плаќањата и платежните картички во еврозоната, постои силно присуство, па дури и доминација на играчи со седиште во странство: „Вистинска европска алтернатива, т.е. инструмент за дигитално плаќање со европско управување што може да се користи низ цела Европа, а тоа би нѐ привлекло“, рече Балц.

Според него, дигиталното евро би можело да биде дизајнирано да поддржува и програмабилни плаќања во високо автоматизирана средина. Оваа способност веројатно нема да биде достапна веднаш при лансирањето на пазарот, но треба да се земе предвид при развојот, објаснува Балц.

„Индустрија 4.0“ или „Интернет на нештата“ сè уште не е толку распространета како што се надевавме, сонувавме или пресметавме пред неколку години. Но, сигурен сум дека иднината им припаѓа на овие области на примена“, вели централниот банкар.

Во јули 2021-ви година, Управниот совет одлучи да создаде официјален проект за дигиталното евро. Балц ја надгледува оваа активност како член на таканаречената „работна група на високо ниво“. Од октомври 2021-ва година, експертите работат во истражна фаза на конкретни прашања за можниот дизајн.

Тоа ќе трае до октомври 2023-та година: „Дотогаш сакаме да имаме добра почетна идеја за дигиталната иднина на нашите пари“, вели Балц.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП