четврток, 18 август 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈА15 совети како да управувате со вашите пари за време на криза

15 совети како да управувате со вашите пари за време на криза

Дали сте загрижени за тоа како ќе изгледа вашата финансиска состојба за една година или дури за неколку месеци? Покрај стравовот кога се во прашање парите, разумно е да се грижите и за потенцијална рецесија и економска криза.

Клучот е всушност да почнеме да се подготвуваме сега за да бидеме во најдобра позиција во наредниот период.

Бизнис експертот и претприемач Кетрин Валега, која води компанија вредна неколку милиони долари, истакнува дека економската криза, во која моментално се наоѓа светот, може да им даде можност на луѓето да ги средат своите финансии, пишува CNBC.

Еве ги нејзините 15 совети:

Направете итен фонд за 12 до 24 месеци

Во стабилна економија, експертите препорачуваат да се заштедат три до шест месеци однапред за животните трошоци.

Сепак, Кетрин Валега, CFP (Сертифициран финансиски планер) и консултант за богатство, сугерира дека вработените треба да се стремат да заштедат 12 до 24 месеци однапред во случај да бидат отпуштени.

„Јас сум поконзервативна од многумина бидејќи имав заштеди три години”.

Минимизирајте го долгот со високи камати

Погледнете дали можете да преговарате за каматните стапки на кредитната картичка и повикајте го издавачот. Размислете како можете да дадете јак аргумент – можеби сте биле со нив долго време или имате добра историја на навремени плаќања.

Ако намалувањето на стапката не е опција, размислете да го префрлите вашиот долг на картичка со пониска каматна стапка. Или можете да ги консолидирате вашите долгови за да ги намалите вашите месечни исплати и да помогнете да се ослободи капиталот што може да биде потребен во итен случај.

Подгответе се да позајмите пари

За време на рецесија, многу луѓе треба да позајмуваат пари. Во ред е. Но, кога каматните стапки се високи, заемодавачите внимателно ќе го разгледаат вашиот кредитен рејтинг, што ќе го отежне добивањето одобрение за заем.

Плаќањето навреме е еден од најважните фактори кога станува збор за кредит.

Ако вашата хипотека е блиску до достасување, преговарајте повторно

Просечната 30-годишна фиксна хипотека е речиси двојно зголемена од минатата година. Никој не знае со сигурност дали највисоката стапка ќе се зголеми, но заклучувањето на пониска стапка сега може да ве заштити ако се зголеми.

Ако имате хипотекарен долг со ниски камати, држете се до него

Многу луѓе веруваат дека отплатата на долгот за време на рецесија е паметна идеја. Но, Кетрин советува против тоа. Можеби е подобро да се направат минимални плаќања и да се чува готовина на располагање.

Зошто? Ако се случи најлошото и на крајот го изгубите изворот на приход, парите што сте ги заштедиле може да ви помогнат да ги покриете вашите трошоци додека повторно не бидете финансиски стабилни.

Купувајте на големо ако можете да си го дозволите тоа

Сè што ќе заштедите денес, а ќе ви треба и ќе го користите во иднина, ќе ви заштеди уште повеќе пари подоцна, ако инфлацијата продолжи.

Производите што не се расипуваат како тоалетна хартија, паста за заби, шампон и сапун или дури и конзервирана храна предизвикуваат големи купувања.

Одлучете се за замрзнати производи

Ако секогаш купувате свежо овошје и зеленчук, размислете за купување замрзнато. Често, производите во замрзнувачот се исто толку здрави, траат подолго и чинат значително помалку.

Размислете за цената на нафтата

Ако купувате или извршувате обврски, дознајте како можете да преземете повеќе задачи одеднаш наместо повеќе пати. Ако има бесплатна испорака на производот што го купувате, одлучете се да го нарачате наместо да возите за да го земете.

Изградете го вашиот фонд за итни случаи

Не започнувајте да инвестирате на долги патеки додека не го одредите вашиот фонд за итни случаи. Губењето на приход може да ве турне во долгови, а долгот со висока камата може да спречи враќање на вашата инвестиција.

Инвестирајте во индустрии отпорни на рецесија

Стравот од купување на погрешни акции може да се ублажи со инвестирање во етаблирани и познати компании. Инвеститорите можеби ќе сакаат да ги земат предвид секторите кои генерално работат добро, како што се комуналните услуги и здравствената заштита.

Во јуни, Џим Крамер ги советуваше гледачите на CNBC да купуваат „опипливи“ акции за време на рецесија.

Во друг сегмент, тој рече дека „залихите на храна може да станат безбедно засолниште отпорно на рецесија“. Некои од неговите омилени, додаде тој, се General Mills, Kellogg и Campbell Soup.

Ако размислувате за промена на кариерата, побарајте позиции кои се отпорни на рецесија
Иако ниту една работа не е сосема безбедна за време на рецесија, одредени како оние во основните услуги нудат поголема безбедност.

Размислете: медицина, настава, право, сметководство, јавна безбедност, комунални услуги и управување со отпад.

Создадете дополнителни извори на приход

Еден од најголемите ризици со кои се соочуваат потрошувачите за време на рецесија е губењето на приходот. Намалете го тој ризик со наоѓање дополнителна работа.

Препродавајте ги вашите работи

Продавачите на користени стоки напредуваа за време на Големата рецесија.

Зголемете ја вашата пазарна вредност

Подобрувањето на вашите вештини или надградбата на вашето образование ќе ве направи поконкурентни. Пријавете се на часови, посетувајте работилници и волонтирајте. Вештините што ќе ги стекнете ќе додадат многу во вашата работна биографија.

Не паничете – рецесиите не траат вечно

Ако ја изгубите работата или вашиот приход се промени, можеби ќе треба значително да го намалите или потрошите вашиот фонд за итни случаи, но секогаш можете да го вратите подоцна. Од 1900 година, просечната рецесија трае околу 15 месеци.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП