понеделник, 28 ноември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАОвие земји се во опасност од банкрот(ИНФОГРАФИК)

Овие земји се во опасност од банкрот(ИНФОГРАФИК)

Во мај 2022 година, јужноазиската нација Шри Ланка за прв пат не ги исполни своите долгови. Владата на земјата доби 30-дневно одложување за покривање на 78 милиони долари неплатена камата, но на крајот не успеа.

Ова не само што влијае на економската иднина на Шри Ланка, туку покренува и важно прашање: кои други земји се изложени на ризик од банкрот?

За да дознае, порталот Вижуалкапиталист, врз основа на податоците на Bloomberg, ги рангираше земјите со најголем ризик од неплаќање.

Рангирање на националниот долг

Рангирањето на Блумберг за ранливост на земјата врз основа на државниот долг е композитна мерка за ризикот за неисполнување на обврските на земјата. Се заснова на четири основни индикатори:

-Приноси на државни обврзници (пондериран просечен принос на доларските обврзниците на земјата)
-5-годишен кредитен swap (CDS).
-Каматните трошоци како процент од БДП
-Национален долг како процент од БДП

Во инфографикот подолу, погледнете кои земји се изложени на најголем ризик од неплаќање на нивните долгови:

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП