сабота, 23 септември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТРама: Не е само ЕУ виновна, ние сме луди на Балканот, сите...

Рама: Не е само ЕУ виновна, ние сме луди на Балканот, сите мислиме дека сме најстар народ

Албанскиот премиер Еди Рама изјави дека не е виновна само ЕУ што не му подаде рака на регионот на Западен Балкан на неодамнешниот самит во Брисел.

За време на дискусијата за потеклото и староста на балканските народи, Рама на шега ја спомна конкуренцијата на Грците и Албанците во тоа кој е најстар народ на Балканскиот Полуостров, пишува „Газета експрес“.

„На Балканот сите мислиме дека сме најстари. Ние Албанците мислиме дека сме најстари, дека сме настанале по мајмуните во еволуцијата на Дарвин. Ако ги замолите Србите да не ја напуштаат областа, оставете го тоа на Грците, кои мислат дека самите мајмуни настанале по нив. Турците може да предизвикаат голема кавга за тоа дали е турско кафе или грчко кафе. Истото важи и за Македонците и за Бугарите“, рече тој.

Рама изјави дека затоа не е виновна само ЕУ, но дека треба да бидат трпеливи со нас.

„Затоа, бидете трпеливи со нас, драги пријатели, и не заборавајте и покрај нашите проблеми, морам да ви посочам, бидејќи тоа не значи дека сме жртви на каква било неправда, не е толку едноставно, покомплицирано е. Сите сме жртви на нашата историја, а понекогаш и на самите ние, но ние сме добри луѓе, ние сме лојални луѓе и сме луди, затоа е подобро да нè имате со вас“, нагласи Рама.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП