недела, 2 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈА„Financial Times“: Пред нас е неизбежно зголемување на цените

„Financial Times“: Пред нас е неизбежно зголемување на цените

Водечките светски економии се блиску до паѓање во „стапицата на високата инфлација“, односно кога брзиот раст на цените ќе стане нова норма и ќе излезе од контрола.

Ова го изјавија експерти од Банката за меѓународни порамнувања (BIS), пренесува Financial Times.

Веројатно доаѓаме до точка на пресврт, по која инфлаторната психологија ќе се прошири и ќе пушти корени. Ова ќе значи голема промена на парадигмата. Ова ја нагласува потребата од навремен и решителен одговор, се вели во извештајот на „BIS“.

За да се спречи ова сценарио, централните банки мора да ја заострат својата монетарна политика, па дури и да не се плашат од краткорочна рецесија, препорачуваат експерти од организацијата, која нуди финансиски и советодавни услуги за централните банки ширум светот.

„Најважно за централните банки е да дејствуваат брзо и одлучно додека инфлацијата не се вкорени“, додаде извршниот директор на „BIS“, Агустин Карстенс.

Светот веќе доживеа длабок „суштински стагфлациски“ шок поради растот на цените на суровините, проблемите со синџирот на снабдување и дефицитот предизвикан од воената акција во Украина, се забележува во извештајот на „BIS“.

Нивоата на инфлација се на „повеќедецениски највисоки нивоа“ во многу земји, вклучувајќи ги САД, еврозоната и Обединетото Кралство, пишува „Financial Times“.

Наспроти ова, централните банки ширум светот почнаа брзо да ги зголемуваат клучните каматни стапки, а лидер во овој поглед беше Федералните резерви на САД, кои одлучија за најсилниот раст на каматните стапки од средината на 90-тите години на XX-тиот век, зголемувајќи ги со 75 базични поени – до 1,5-1,75% годишно.

Овие напори на регулаторите се идентификувани од експертите на „BIS“ како недоволни.

Во случај на инфлациска замка, земјите мора да се подготват за промени на цените кои се посинхронизирани, а инфлацијата дополнително ќе го одреди однесувањето на економските субјекти, имајќи значително влијание врз нив.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП