понеделник, 27 јуни 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈА12 земји од ЕУ погодени од намалувањето на испораките на руски гас

12 земји од ЕУ погодени од намалувањето на испораките на руски гас

Намалувањето на испораките на гас од Русија погоди 12 земји-членки на ЕУ, изјави шефот на ЕУ за климатска политика, Франс Тимерманс.

„Русија ги направи енергенсите оружје, а деновиве имавме дополнителни прекини во снабдувањето. „Сето ова е дел од стратегијата на Русија да го поткопа нашето единство“, рече Тимерманс во Европскиот парламент. „Во моментов, вкупно 12 земји-членки се погодени од едностраното намалување на испораките на гас на Русија.

Тој нагласи дека „опасноста од целосен прекин на испораките на гас сега е поголема од кога било“. Затоа, додаде, важно е да се донесе одредба за складирање на гас заедно со други мерки за да се подготви за такво сценарио.

Дванаесетте земји-членки кои се делумно или целосно погодени од намалувањето на испораките на руски гас се: „Литванија, Бугарија, Полска, Германија, Финска, Данска, Холандија, Италија, Франција, Австрија, Чешка и Словачка.

Земјите на ЕУ издадоа декларации за рано предупредување како мерка на претпазливост: Италија (26 февруари), Латвија (9 март), Хрватска (25 април), Германија (30 март), Австрија (30 март), Финска (06) , мај), Естонија (18 мај), Данска (20 јуни), Холандија (20 јуни) и Шведска (21 јуни).

Германија денеска ја активираше втората фаза од вкупно три колку што има план за итно снабдување со природен гас.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП