понеделник, 5 јуни 2023
ПочетнаКОРОНАДраматично предупредување на експертите: Летото започнува со нов бран на корона

Драматично предупредување на експертите: Летото започнува со нов бран на корона

Европскиот центар за превенција и контрола на болести предупреди дека „зголемувањето на инфекцијата со омикрон варијантата укажува дека тие ќе станат доминантни“ низ ЕУ.

Ова веројатно ќе резултира со зголемување на бројот на пациенти.

Инфекциите се во пораст во неколку земји, вклучително Португалија, Германија, Франција, Грција, Австрија, Италија, Швајцарија и Шпанија, според проектот Our World in Data (OWID) на Универзитетот Оксфорд, кој ја следи пандемијата.

Според прогнозите на Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), омикронските подваријанти BA.4 и BA.5 ќе бидат доминантни низ Европската унија.

Инфекциите се во пораст

Новите студии покажаа дека омикронските подваријанти BA.4 и BA.5, во споредба со претходните, вешто го избегнуваат имунолошкиот систем.

Тоа значи дека ниту претходните инфекции ниту вакцините не даваат особено силна заштита од подваријантите, поради што стануваат доминантни.

Сепак, BA.4 и BA.5 се чини дека не водат до тешка болест. Сепак, како и со претходните бранови, зголемувањето на случаите може да резултира со зголемување на хоспитализирања и смртни случаи, објави ECDC.

Потенцијалното влијание на една од подваријантите – BA.5 – е најочигледно во Португалија, каде што е забележано значително зголемување на инфекциите со Ковид. Бројот на пациенти во болниците низ земјата е 1896, речиси ист како и за време на првиот бран на омикрон во јануари. BA.5 стана доминантен во Португалија во мај.

Расте бројот на заболени во Франција

Во Франција бројот на новозаразени е тројно зголемен од почетокот на месецот, а бројот на хоспитализирани расте за прв пат од почетокот на април.

Експертот Алан Фишер рече дека прашањето не е дали земјата се соочува со нов бран на вирусот, туку колку интензивен може да биде тој, велејќи дека тој лично се залага за повторно воведување на некои ограничувања за да се спречи ширењето.

„Епидемијата доби нов замав и е сосема неочекувана оваа сезона“, изјави за француското радио, Бенџамин Давидо, специјалист за заразни болести.

Во Обединетото Кралство, бројот на пациенти и хоспитализации рапидно расте.

Кристина Пагел, професор по оперативни истражувања на Универзитетот во Лондон, рече:

„Ние ќе бидеме првата (но не и последната) голема земја што ќе има бран BA.4.5 откако има два претходни омикронски бранови“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП