петок, 9 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЈапонија го забележа најголемиот трговски дефицит во последните осум години

Јапонија го забележа најголемиот трговски дефицит во последните осум години

Јапонија го забележа својот најголем месечен трговски дефицит во последните осум години во мај, кога растот на стоките и падот на јенот го зголемија увозот, оцрнувајќи ја економската перспектива на земјата.

Увозот се зголеми за 48,9 отсто на годишно ниво во мај, покажуваат податоците на јапонското Министерство за финансии, што е над просечните прогнози на пазарот од 43,6 отсто во анкетата за медиумите.

Извозот се зголеми за 15,8% на годишно ниво во истиот месец, што доведе до трговски дефицит од 17,80 милијарди долари, најголем од јануари 2014-та година.

„Поевтинувањето на јенот е огромен фактор за растот на увозот“, рече Харуми Тагучи, главен економист во „S&P Global Market Intelligence“. „Но, ќе има одложување пред извозот да ја искористи предноста“, додаде Тагучи.

Ова беше втор најголем дефицит во историјата забележан за еден месец, како и десетти последователен месец во кој земјата бележи дефицит на годишна основа.

Во однос на извозот во различни региони, испораките во Кина, најголемиот трговски партнер на Јапонија, паднаа за 0,2 отсто на годишно ниво и во САД, што е раст од 13,6 отсто.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП