среда, 1 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,75%, намалувајќи ја прогнозата за БДП

ФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,75%, намалувајќи ја прогнозата за БДП

Федералните резерви на САД ја зголемија референтната каматна стапка за три четвртини од процентниот поен на седницата што заврши во средата навечер, што е најагресивно зголемување од 1994 година, а во исто време ја намали проценката за економскиот раст на САД.

Федералниот комитет за операции на отворен пазар (FOMC), кој е одговорен за утврдување на каматните стапки, ја зголеми референтната каматна стапка во распон од 1,5-1,75 отсто, највисоко ниво од мартовската пандемија 2020 година, ставајќи крај на неколкунеделните пазарни шпекулации.

„Јасно е дека денешниот пораст од 75 базични поени е невообичаено голем и не очекувам потези од оваа големина да станат вообичаени“, рече претседателот на ФЕД Џером Пауел, но додаде дека очекува состанокот во јули да ја зголеми стапката од 50 или 75 базични поени, пренесува CNBC.

Тој изјави дека одлуките ќе се носат „состанок по состанок“ и дека ФЕД „ќе продолжи да информира за нашите намери колку што може појасно“.

„Сакаме да видиме напредок. Инфлацијата не може да се намали додека не почне да стагнира. Ако не видиме напредок … може да предизвика да реагираме посилно. „Наскоро ќе видиме одреден напредок“, рече Пауел.

Акциите на Волстрит беа нестабилни по одлуката на ФЕД, но зајакнаа за време на обраќањето на Пол на прес-конференцијата по седницата.

Референтната стапка на ФЕД ќе ја заврши годината на 3,4 отсто, што е во средината на целниот опсег на прогнози на поединечни членки на FOMC. Тоа е за 1,5 процентни поени повеќе од мартовската проценка. Комитетот предвидува и дека каматната стапка ќе се зголеми на 3,8 отсто во 2023 година, за цел процентен поен над нивото што се очекуваше во март.

Претставниците на ФЕД, исто така, значително ги намалија прогнозите за економскиот раст на САД за 2022 година и сега предвидуваат зголемување на БДП од само 1,7 отсто од мартовската проекција од 2,8 отсто.

Што се однесува до инфлацијата, тие исто така ја зголемија прогнозата за цела 2022 година на 5,2 отсто од првично проектираните 4,3 отсто, додека базичната инфлација, која ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата, е забележана на 4,3 отсто, што е само за 0,2 процентни поени повисока од претходната проекција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП