недела, 2 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТБајден ги продолжува вонредните мерки за Западен Балкан

Бајден ги продолжува вонредните мерки за Западен Балкан

Американскиот претседател, Џо Бајден, ги продолжи вонредните мерки за Балканот за уште една година, соопшти Белата куќа.

„Актите на екстремистичко насилство и опструктивни активности и ситуацијата на Западен Балкан, која го попречува напредокот кон ефикасно и демократско владеење и целосна интеграција во трансатлантските институции, продолжуваат да претставуваат невообичаена и екстремна закана за националната безбедност и надворешната политика на САД“, се вели во соопштението Белата куќа.

Затоа, додава Бајден, неопходно е да се продолжат вонредните мерки прогласени со Извршниот декрет 13219 кога станува збор за Западен Балкан, кој предвидува санкции против физички и правни лица кои на некој начин се вклучени во екстремистички активности во регионот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП