недела, 1 октомври 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАТесла направи батерија која може да трае еден век

Тесла направи батерија која може да трае еден век

Одделот за напредно истражување на батерии на Тесла во Канада, во соработка со Универзитетот Далхауси, објави дека направил батерија на база на никел која може да трае цел век.

Ова е направено во партнерство со Џеф Дан, светски познат експерт за технологија на батерии, кој моментално е поврзан со Универзитетот во Далхауси во Халифакс, Канада.

Нов истражувачки труд, објавен во Journal of the Electrochemical Society, ја опишува хемијата на батериите базирани на никел, која има за цел да се натпреварува со LFP ќелиите на батериите во однос на долговечноста, додека задржувањето на предностите на батериите базирани на никел, како што е поголемата густина на енергија, овозможува електричните возила да патуваат подолго со помали батерии.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП