сабота, 30 септември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за мај2022

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за мај2022

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.05 – 31.05.2022 година вкупниот промет изнесувал 577.516.979 денари и е намален за 40,11 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 497.949.423 денари и е намалено во однос на април за 14,44 отсто кога изнесувало 581.998.067 денари. Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 489.718.003 денари и обврзници во вредност од 8.231.420 денари.

Блок трансакциите во мај изнесувале 79.567.556 денари и се намалени за 79,19 отсто во однос на април.

Бројот на трансакции во мај изнесувал 1.687 и е намален за 8,96 отсто во однос на април кога изнесувал 1.853.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за мај се на Комерцијална Банка АД Скопје, следи Алкалоид АД Скопје и третото место го зазема Гранит АД Скопје.

Месечниот статистички билтен за мај 2022 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП