понеделник, 25 септември 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАВселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА се подготвува да истражи две необични...

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА се подготвува да истражи две необични „супер-земји“ со досега невидени детали

Карпестите планети потешко се забележуваат од гасните џинови со сегашната технологија на телескопот, поради релативната осветленост на помалите планети покрај ѕвездите и нивната релативно мала големина. Но, моќното огледало и положбата на Џејмс Веб во длабоката вселена би требало да му овозможат да испита две карпести планети малку поголеми од Земјата, познати и како таканаречени „супер-земји“.

Ниту еден од овие светови не е населен, но нивното истражување сепак би можело да биде полигон за идни длабински студии на егзопланети слични на Земјата. Двете планети истакнати од астрономите на Веб ги вклучуваат супер жешката, покриена со лава 55 Cancri e и LHS 3844 b, на која и недостасува значајна атмосфера.

55 Cancri орбитира околу својата матична ѕвезда на блиско растојание од 2,4 милиони километри, што претставува околу четири проценти од релативното растојание помеѓу Меркур и Сонцето.

Со тоа што орбитира околу својата ѕвезда еднаш на секои 18 часа, оваа планета има површинска температура над точката на топење на повеќето видови карпи. Научниците, исто така, претпоставуваа дека оплимата на планетата е поврзана со ѕвездата, што значи дека едната страна е секогаш свртена кон пламеното сонце, иако набљудувањата на вселенскиот телескоп Спитцер на НАСА сугерираат дека најтоплата зона може да биде малку поместена.

Научниците велат дека неутрализираната топлина може да се должи на густата атмосфера која може да пренесе топлина низ планетата или затоа што врне лава ноќе во процес кој ја отстранува топлината од атмосферата. Ноќната лава сугерира и ден-ноќ циклус, што може да се должи на резонанца од 3:2, или три ротации за секои две орбити, што го гледаме и на Меркур во нашиот Сончев систем.

Два тима ќе ги тестираат следните хипотези: едниот предводен од научникот Рењу Ху од лабораторијата за млазен погон на НАСА ќе ги тестира емисиите на топлина на планетата во потрага по знаци на атмосферата, додека друг тим предводен од Алексис Брандекер, вонреден професор на Универзитетот во Стокхолм, ќе ги мери топлински емисии на осветлената страна на планетата 55 Cancri e.

LHS 3844 b исто така има слична орбита и се врти околу својата матична ѕвезда еднаш на секои 11 часа. Ѕвездата, сепак, е помала и постудена од онаа на 55 Cancri e. Така, површината на планетата е веројатно многу постудена, а набљудувањата на Спитцер покажаа дека веројатно нема значајна атмосфера на планетата.

Тимот, предводен од астрономот Лаура Крајдберг од Институтот за астрономија Макс Планк, се надева дека ќе го сними површинскиот сигнал со помош на спектроскопија, во која различни бранови должини на светлина сугерираат различни елементи. Спектрите на емисиите на топлина од страната на дневната светлина на планетата ќе се споредат со познатите карпи како базалт и гранит за да се види дали тие можат да го детектираат површинскиот состав на таа планета.

Овие две истражувања ќе ни дадат фантастични нови перспективи за планетите слични на Земјата, помагајќи ни да откриеме каква можела да биде раната Земја кога била толку жешка како овие планети денес, рече Крајдберг.

Телескопот Веб сега работи на процедурите за пуштање во подоцнежна фаза, како што се следење цели во Сончевиот систем и движење помеѓу потопли и постудени ставови, за да ја тестира моќта на неговото огледало и усогласувањето на инструментите. Опсерваторијата вредна 10 милијарди долари треба да го заврши пуштањето во работа околу јуни или нешто повеќе и набргу потоа да премине во својот прв циклус на набљудување.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП