сабота, 28 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАПензионирање во Германија на 70 години?

Пензионирање во Германија на 70 години?

Министерот за труд ја отфрла идејата за уште повеќе поместување на старосната граница за пензионирање, но дебатата во Германија повторно се разгоре.

Прашање е како да се обезбеди висината на пензиите ако има недостиг од работници, а има се повеќе пензионери.

„Мора да се зголеми старосната граница за пензионирање“, изјави неодамна економистот Гунтер Шнабл од Универзитетот во Лајпциг. Со предлогот за пензионирање на 70-годишна возраст, Шнабл ја разгоре старата дебата во Германија.

Имено, по многу маки, во оваа земја старосната граница за пензионирање до 2029 година постепено се зголемува од 65 на 67 години. Оние што ќе се пензионираат пред тоа не можат да сметаат на целата сума.

Аргументот на Шнабел е генералниот пораст на цените, како и стотиците илјади слободни работни места. Тој вели дека Германија ќе има проблем само кога ќе се пензионира целата генерација на бејби бумови. Ова се однесува на луѓето родени за време на ненадејниот скок на наталитетот помеѓу Втората светска војна и 1960-тите.

Има и извештај од Министерството за труд и социјала, кое пресметува дека до 2035 година нивото на пензиите сериозно ќе падне. Имено, во моментов, според законот, просечната целосна пензија мора да биде најмалку 48 отсто од просечната плата во земјава, но таа може да падне на 45,8 отсто во триесеттите години на овој век.

Причината е едноставна – друштвото старее, а во него има се поголем процент пензионери. Така, во 2020 година имало 25,84 милиони пензионери, дури 6,5 милиони повеќе отколку по обединувањето на двете Германии.

Министерот го отфрла предлогот

Во Германија хронично се води дебата за тоа на колку години да се пензионира. Овој пат особено е зачинето за социјалдемократите, кои ја предводат Владата во ликот на канцеларот Олаф Шолц. Едно од неговите главни ветувања во кампањата беше стабилно ниво на пензиите.

Неговиот партиски пријател, министерот за труд, Хубертус Хајл, ја отфрла идејата дека сите треба да работат до 1970-тите. „Само луѓето кои живеат во свој свет веруваат дека луѓето треба да работат до 70-годишна возраст во челичарници, продавници, како полицајци или медицински сестри“, изјави Хејл за весникот „Велт“.

Хејл потсети дека социјалдемократите, зелените и либералите во коалицискиот договор напишале дека старосната граница за пензионирање нема да се движи над 67 години и дека ќе се држат до неа.

Политикологот и истражувач на сиромаштијата Кристоф Бутервеге, близок до германската левица, потсети дека дури и во царска Германија во 1916 година старосната граница за пензионирање била намалена од 70 на 65 години.

„Денес, како што сите знаат, нашето општество е многу побогато од тогаш и може да се живее достоинствено…“

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП