четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕПатот од жолти цигли во Тихиот Океан - води ли до Атлантида?...

Патот од жолти цигли во Тихиот Океан – води ли до Атлантида? (ВИДЕО)

Научниците долго време го следат „патот од жолти цигли“, кој е откриен во длабочините на Тихиот Океан.

Експедиција на длабок морски гребен северно од Хавајските острови откри древно исушено езерско корито поплочено со нешто што изгледа како пат од жолта тула. Истражувачкиот тим Наутилус наиде на необична и малку морничава сцена, кој моментално го истражува гребенот Лили’уокалани како дел од морскиот национален споменик Папаханаумокуаке.

Патем, морскиот национален споменик Папаханаумокуаке е една од најголемите области за заштита на морето во светот, поголема од сите национални паркови во Соединетите држави. Досега, научниците истражиле само три проценти од морското дно во областа.

Истражувачите од „Ocean Exploration Trust“ ги поместуваат границите на оваа дивина, која се наоѓа на повеќе од 3.000 метри под брановите, а најдобриот дел е што секој може да го набљудува истражувањето.

Во текот на денот, истражувачите споделуваа снимки во живо од објектот, а неодамна на YouTube беше објавен дел од интересната работа, возење возило во длабоко море.

„Тоа е патот до Атлантида, патот од жолти тули“, може да се слушне како истражувачот извикува на радиото.

Иако е под околу илјада метри од океанот, коритото откриено од истражувачите изгледа изненадувачки суво. Земјата изгледа речиси како „печена кора“ која може да се олупи.
Во еден мал дел, вулканската карпа пукна на ист начин како што пукнаа тули.

Следењето на патеката од тули е знак дека се движиме во вистинската насока и наскоро би можеле да дознаеме многу повеќе за скриената геологија на Земјата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП