четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТДали е оправдан стравот од мајмунски сипаници? Светските експерти ја решија дилемата

Дали е оправдан стравот од мајмунски сипаници? Светските експерти ја решија дилемата

Вирусот, кој резултира со гнојни плускавци, моментално е откриен во неколку земји, а новите случаи ги збунуваат експертите. Многу луѓе ја изразија загриженост поради ширењето на мајмунските сипаници, а епидемиологот Обри Гордон даде некои од нејзините заклучоци.

Обри Гордон, вонреден професор по епидемиологија на Универзитетот во Мичиген и епидемиолог за заразни болести, посочува дека загрижувачки е големиот број случаи на мајмунски сипаници во неколку земји, но дека не постои можност болеста да претвори во чума како што е ковид.

„Дефинитивно е нешто на кое треба да се внимава во моментов. Добрата вест за мајмунските сипаници е што не може да се пренесе како САРС-КоВ-2. Затоа треба да може да се контролира. Имаме постоечки вакцини кои делуваат против мајмунските сипаници, сепак, моментално има само една лиценцирана за таа намена во САД“, рече таа, цитирана од Technology.org.

Како се пренесуваат?

Досега, преносот на мајмунски сипаници од човек на човек беше многу редок, но тие се случуваат кога има близок контакт, било со големи капки или директен контакт со друго лице.

„Во суштина, мора да имате контакт со нивната плунка или гној од лезиите“, објасни Обри.

Во моментов се работи многу за да се открие како се пренесуваат овие сипаници и кои специфични групи на луѓе се опасни, но една од карактеристиките на оваа епидемија е тоа што се пренесува по сексуален пат, барем во некои новооткриени случаи.

Болеста изразува загриженост дека во иднина се повеќе ќе се шири, но Обри објасни дека тоа не е нешто што се очекува.

„Бидејќи не се пренесува така лесно, бидејќи имаме вакцина која делува за тоа, а бидејќи е релативно лесно да се препознаат случаите поради карактеристични кожни лезии, би требало да биде многу полесно да се контролира“, објасни таа.

Таа вели дека сипаницата е успешно искоренета, но дека сипаницата е неверојатно пренослива, но луѓето обично не се заразни додека немаат никакви симптоми, па затоа го спореди со ковид 19 и заклучува:

„Не е како SARS-CoV-2 каде што сте многу заразни пред да добиете симптоми или ако никогаш не развиете симптоми. Многу е лесно да се идентификуваат сипаници, за разлика од респираторните болести како SARS-CoV-2.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП