петок, 2 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКои европски земји одгледуваат најмногу добиток? (ИНФОГРАФИК)

Кои европски земји одгледуваат најмногу добиток? (ИНФОГРАФИК)

До крајот на 2021-ва година во Европската унија се одгледуваат 142 милиони свињи, 76 милиони говеда, 60 милиони овци и 11 милиони кози, покажуваат податоците на „Евростат“.

Најголем дел од добитокот во ЕУ се одгледува во најголемите земји во Заедницата, но има исклучоци.

На пример, Данска, која не е меѓу лидерите во однос на населението или бруто домашниот производ, одгледува скоро 13 милиони свињи, или над 9% од сите во Европската унија. Холандија зазема уште 8% од овој пазар.

Пред тоа се само Шпанија (со 24% од популацијата на свињи) и Германија (17%).

Шпанија, исто така, сочинува 9% од говедата во ЕУ, 25% од овците и 23% од козите. Во Франција се одгледуваат 9% од свињите во ЕУ, 23% од говедата, 12% од овците и 12% од козите.

Германија сочинува 15% од говедата, 3% од овците и 1% од козите.

Ирска одгледува 9% од популацијата на говеда во ЕУ, Романија сочинува 17% од популацијата на овци, додека Грција е дом на 25% од домашните кози низ Европската унија.

Во текот на последната деценија, имаше сериозни флуктуации во популацијата на четирите главни видови добиток. Популацијата на свињи во ЕУ достигна речиси 146 милиони во 2020-та година, пред повторно да се намали. Сепак, во 2021-ва година бројот на свињи е сè уште за 2% поголем отколку во 2010-та година.

Во истиот период, популацијата на говеда достигна скоро 80 ​​милиони во 2016-та година (зголемување од 2% во споредба со 2010-та година), пред повторно да се намали во следните три години. Во 2021-ва година тој беше за околу 3% понизок отколку во 2010-та година.

Популацијата на овци и кози одржува тренд на опаѓање помеѓу 2010-та и 2021-ва година, за 10% и 13%, соодветно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП