понеделник, 27 јуни 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКина најавува рекордна жетва

Кина најавува рекордна жетва

Кина најавува голема берба на летни житни култури, во услови на раст на цените на храната во светот поради украинската криза.

Околу 80 отсто од житариците во југозападна Кина се собрани, додека бербата на жита во средниот и долниот тек на реката Јангце започна, соопшти кинеското Министерство за земјоделство и рурални работи (МОА).

Житото во регионот Хуанг-Хуаи-Хаи, кој сочинува три четвртини од националното производство на летно жито, исто така ќе созрее, известува CRI.

И покрај предизвиците со Ковид-19 и одложеното засадување на зимската пченица на неколку места, ќе се постигне успешна летна жетва на пченица благодарение на ефективната политичка поддршка, рече Жу Енлин, заменик-шеф на Одделот за растително производство на MOA.

Централната влада издвои над 900 милиони долари оваа година, сума без преседан, за летно производство на житарки и издвои посебни средства за зголемување и поддршка на производството на зелено жито.

Во 2021 година Кина увезла 164,54 милиони тони житарки, што е еквивалентно на 24 отсто од вкупното производство на житарки, според податоците на царината, а годинава кинеските власти имаат за цел вкупното производство на житарки да биде 650 милиони тони.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП