недела, 3 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕкономијата на ЕУ порасна за 5,2 отсто во првиот квартал

Економијата на ЕУ порасна за 5,2 отсто во првиот квартал

Економијата на Европската унија (ЕУ) и еврозоната пораснаа за 5,2% и 5,1% во првиот квартал, соодветно, во споредба со истиот период минатата година, според друга проценка на Евростат.

Сезонски прилагодениот бруто-домашен производ (БДП) на ЕУ во првите три месеци од годинава е зголемен за 0,4% во однос на последниот квартал од минатата година, кога според ревидираните податоци бележи пораст од 0,5%.

Во еврозоната, активноста е зголемена за 0,3% во однос на претходниот квартал, кога беше зголемена за истиот процент. Во првата проценка, активноста порасна за 0,2%, пренесува Хина.

Во споредба со првите три месеци од минатата година, сезонски прилагодениот БДП на ЕУ и на еврозоната порасна за 5,2% и 5,1%, соодветно.

Во четвртиот квартал од минатата година тој порасна за 4,9% во ЕУ и 4,7% во еврозоната.

Меѓу земјите од ЕУ чии податоци располагаше Еуростат, Романија имаше највисок квартален раст на БДП, 5,2%. Следат Португалија и Австрија со стапки на раст од 2,6% и 2,5%, соодветно, и Полска со стапки на раст од 2,4%.

Најголем пад има Шведска од 0,4%. Следуваат Италија и Данска со пад од 0,2% и 0,1%, соодветно.

Евростат немаше податоци за Хрватска, Естонија, Ирска, Грција, Луксембург, Малта и Словенија.

На годишна основа, сите земји од ЕУ со податоци на Евростат имаа раст на БДП во првиот квартал, а најсилен е во Романија од 11,9%.

По нив следуваат Португалија и Австрија со раст од 9,1% и 8,7%, соодветно.

Италија имаше најсилен раст меѓу водечките економии од 5,8 отсто. Следува Франција со 5,3 отсто и Германија со раст од 3,7 отсто.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП