недела, 3 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАММФ го „казнува“ еврото за сметка на доларот и јуанот

ММФ го „казнува“ еврото за сметка на доларот и јуанот

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) го зголеми уделот на кинескиот јуан и американскиот долар во својата меѓународна валутна кошница и го намали уделот на еврото за возврат.

Уделот на јуанот во резервните валути на ММФ се зголеми за 1,36 поени од 10,92% на 12,28%, објави Меѓународната финансиска институција во текот на викендот. Учеството на американската валута се зголеми за 1,65 процентни поени на 43,38%.

Новото оптоварување се заснова на петгодишната анализа на ММФ за трговијата и финансиските пазари за периодот 2017-2021 година. По оваа основа, учеството на еврото во валутната кошничка на ММФ е намалено како никогаш досега. Нејзината акција се намали за 1,62 процентни поени на 29,31%. Сепак, тој сѐ уште е на второто место, многу пред многу јуани.

ММФ го намали и уделот на јапонскиот јен за 0,74 процентни поени на 7,59%. Уделот на британската фунта падна за 0,65 процентни поени на 7,44%.

Резервните средства на ММФ, познати како Специјални права на влечење (SDRs), беа воведени во 1996 година. Тие се состојат од петте најважни валути во светот: доларот, еврото, јуанот, јенот и фунтата. Кинеската валута беше вклучена во валутната кошничка дури во 2016 година, со што ММФ го зеде предвид растечкото глобално економско значење на Народна Република.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП