недела, 3 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАУвозот во еврозоната забележа повеќе од двојно поголем раст од извозот

Увозот во еврозоната забележа повеќе од двојно поголем раст од извозот

Увозот на еврозоната од остатокот од светот порасна повеќе од двојно повеќе од извозот на блокот за првите три месеци од годината, покажуваат податоците на Европската статистичка служба Евростат, објавени во понеделникот.

Во периодот јануари-март, извозот од еврозоната во остатокот од светот се искачи на 666,7 милијарди евра, што е раст од 16,6% на годишно ниво, додека увозот порасна на 719,1 милијарди евра (раст од 39,7 проценти годишно). Како резултат на тоа, еврозоната забележа трговски дефицит од 52,4 милијарди евра во споредба со суфицитот од 56,7 милијарди евра на почетокот на 2021-ва година.

Извозот од еврозоната во остатокот од светот се зголеми за 14,0% на годишно ниво во март на 250,1 милијарди евра, додека увозот се зголеми за 35,4% на 266,5 милијарди евра, со што блокот забележа трговски дефицит од 16,4 милијарди евра во март. За споредба, во истиот период минатата година еврозоната имаше трговски суфицит од 22,5 милијарди евра.

Трговијата во блокот достигна 236,8 милијарди евра во третиот месец од годината, што е раст од 21,2 отсто во однос на почетокот на 2021-ва година.

Што се однесува до Европската унија (ЕУ), исто така има дефицит од 81,5 милијарди евра во првиот квартал од годинава. За споредба, една година претходно синдикатот имаше суфицит од 48,5 милијарди евра. Извозот надвор од ЕУ се зголеми на 592,2 милијарди евра (16,3% годишен раст), а увозот на 673,7 милијарди евра (46,2% раст).

Само во третиот месец, извозот на ЕУ во остатокот од светот изнесуваше 220,5 милијарди евра, што е за 12,8 отсто повеќе од март 2021-ва година, додека увозот значително се зголеми од 40,4 отсто на 248 отсто, 2 милијарди. Како резултат на тоа, земјите-членки на ЕУ забележаа дефицит со остатокот од светот од 27,7 милијарди евра, додека во март 2021-ва година имаше суфицит од 18,7 милијарди евра.

Годишна споредба по земја-членка

Во март 2022-ра година, сите земји-членки на ЕУ забележаа пораст на извозот надвор од Унијата, со исклучок на Словачка (-10,6% пад) и Малта (-8,9%). Највисок раст на индикаторот имаа Ирска (+ 47,0%) и Словенија (+ 38,7%).

Слична е сликата и за увозот надвор од ЕУ. Сите земји, освен Малта (-8,5%), забележаа раст, со најголеми зголемувања во Кипар (+ 121,2%) и Литванија (+ 101,3%).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП