петок, 27 мај 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКинески експерт тврди дека Русија и нанела сериозен удар на позицијата на...

Кинески експерт тврди дека Русија и нанела сериозен удар на позицијата на американската валута

Експертот Гао Дешенг во својата статија за кинеското издание на Хуангкси Шибао напиша дека руските контрамерки, воведени како одговор на западните санкции, нанесоа сериозен удар на позицијата на американскиот долар во меѓународниот финансиски систем.

Според експертот, одлуката на Руската Федерација да ја прошири употребата на рубљи во судирите со други земји била опасен чекор за Вашингтон.

„Изјавата на Русија за отплата на надворешниот долг во рубли и нивната употреба како валута за порамнување за извоз на енергенси и стратешки ресурси во „непријателските земји и региони“ ја разниша монополската позиција на доларот во глобалниот трговски и финансиски систем, рече тој.

Дешенг исто така изјави дека „светот сега влегува во постдоларската ера со забрзано темпо“.

Тој додаде дека ефективноста на мерките што ги презема Москва го докажаа неуспехот на политиката на санкции на САД и западните земји.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП