петок, 27 мај 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАХарвард: „Ден, два неделно во канцеларија е вистинската мерка за вработените“

Харвард: „Ден, два неделно во канцеларија е вистинската мерка за вработените“

Според една нова студија, само еден или два дена во канцеларија го прават идеален амбиент за хибридна работа, бидејќи на работниците им дава флексибилност што ја посакуваат.

Податоците, засновани на истражувањето на бизнис школата на Харвард, се засноваат на експеримент во летото 2020 година, каде 130 административни работници беа случајно распоредени во една од трите групи во текот на девет недели.

Некои поминувале помалку од 25% од работните денови во канцеларија, некои повеќе од 40% од времето, додека третата група – во средината – работела на овој принцип ден или два неделно. Во исто време, тие покажале пооригинална работа од другите групи, наведува Блумберг.

„Разликата беше значајна“, напишаа авторите. Накратко, откриено е дека оние кои одат во канцеларија само ден или два неделно – уживаат во флексибилност, а сепак не се толку изолирани во споредба со колегите кои најчесто работат од дома, пишува весникот.

Оваа студија доаѓа во време кога компаниите како Apple, Google или Bank of America сакаат на крајот да ги вратат работниците во канцелариите, без јасно чувство за идеалната рамнотежа помеѓу далечинското и личниот распоред.

Студијата чиј коавтор е професорот од Универзитетот Стенфорд, Ник Блум, покажа дека работодавците очекуваат речиси четвртина од работните денови да биде од дома во иднина, но постои „значителен јаз“ помеѓу она што го сакаат шефовите и вработените.

Несогласувањето јасно го покажа истражувањето објавено во вторникот, меѓу 200 високи директори, кои рекоа дека „првенствено работниците од далечина се во неповолна положба“ и „имаат помалку можности во споредба со оние кои главно работат во канцеларија“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП