среда, 1 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСигнал дека еврото ќе расте

Сигнал дека еврото ќе расте

Европската централна банка на седницата во четвртокот не ја зголеми референтната каматна стапка, но тоа ќе го направи до крајот на годината, по завршувањето на масовната програма за откуп на обврзници, која беше стимул за економски раст во изминатите неколку години.

Економистите очекуваа дека европските монетарни власти ќе ги задржат каматните стапки на ниско ниво, а дека во јуни ќе следат нови одлуки.

Можеме да очекуваме дека зголемувањето на каматните стапки веројатно ќе дојде годинава.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП