понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАMoody’s: Русија можеби е веќе банкротирана

Moody’s: Русија можеби е веќе банкротирана

Русија можеби веќе банкротирала бидејќи не успеа да ги сервисира своите доларски обврзници поради западните санкции поради војната во Украина, објави Moody’s, што не се случило од годините веднаш по Октомвриската револуција во 1917 година.

На 4 април, Русија изврши исплати за две државни обврзници – со рок на достасување во 2022 и 2042 година – во рубли, а не во долари. „Договорите за обврзници не содржат одредби за отплата во која било валута освен во долари“, соопшти агенцијата.

„Затоа, Русија, според дефиницијата на Moody’s, може да се смета за банкротирана ако не ги исполни обврските во долари до 4 мај, кога истекува едномесечниот период на чекање“, се вели во соопштението.

Moody’s тврди дека некои руски еврообврзници издадени по 2018 година дозволуваат плаќање во рубљи под одредени услови, но дека оние постари од тој период не го дозволуваат тоа.

Moody’s смета дека инвеститорите не добиле договорна исплата во странска валута на датумот на достасување“, велат од агенцијата.

Русија повтори дека сака да го врати долгот, но дека Западот ја спречи во тоа со воведување строги санкции откако ја нападна Украина на 24 февруари.

Русија не отплати 40 милијарди долари внатрешен долг во 1998 година, па ја девалвираше рубљата во времето на претседателот Борис Елцин, бидејќи практично банкротираше по азиската должничка криза и падот на цената на нафтата.

Русија овојпат има пари, но не може да ги исплати бидејќи западните земји ги замрзнаа нејзините резерви, четврти по големина во светот.

Тоа би бил првиот голем руски банкрот во повеќе од еден век. Москва ги отплати надворешните долгови и по распадот на Советскиот Сојуз.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП